Telekommunikáció

A magyar emberekért dolgozunk Brüsszelben: Megőriztük a többletdíjmentes roaming-szolgáltatást

2022. 01. 27.

Az Európai Parlament (EP) Ipar, kutatás- és energiaügyi szakbizottsága (ITRE) szerdán megszavazta az Unión belüli nyilvános mobilhírközlő hálózatok közötti barangolásról (roaming) szóló rendelet átdolgozását. Ennek köszönhetően a polgárok 2022. június 30-át követően is belföldi díjszabás szerint telefonálhatnak, sms-ezhetnek és internetezhetnek a többi uniós országon belüli utazásaik során.

A 2017-ben hatályba lépett roaming-rendelet az európai egységes digitális piac egyik sikertörténete. A szabályozásnak köszönhetően az uniós roaming díjak megszűntek, ami érdemben csökkentette az emberek telefon- és internetszámláit. Azonban a jogszabály 2022. június 30-án hatályát vesztette volna, ezért volt szükség az átdolgozására.

A most elfogadott módosítás 2032-ig garantálja a roamingdíjak eltörlését. Emellett sikerült több helyen javítani a szabályozáson. A segélyhívószámoknak külföldön is díjmentesen hozzáférhetőnek kell lennie, valamint a szolgáltatás minőségének is javulnia kell. A módosítás tájékoztatási kötelezettséget ír elő a szolgáltatóknak, így védve a kompon vagy repülőgépen utazó polgárokat a szándékolatlan roamingból eredő számlasokkoktól.

A többletdíjmentes roaming-szolgáltatás magyar emberek százezreinek jelent könnyebbséget a mindennapok során. A szabályozás fenntartása ezért nagy siker. Brüsszelben is kiállunk a magyarok érdekei mellett.