Energetika

A magyar emberek a Fidesz-KDNP-re számíthatnak a rezsicsökkentéssel kapcsolatos harcban

2020. 12. 01.

Az Európai Parlament Ipar, kutatás- és energiaügyi szakbizottsága (ITRE) ma vitatta meg az Európai Bizottság kétévente elkészített jelentését az európai energiaárakkal kapcsolatban. Gyürk András fideszes EP-képviselő a vita kapcsán hangsúlyozta, hogy az alacsony lakossági energiaárak kulcsfontosságúak a zöld átmenet megvalósításában, ezért a rezsicsökkentés megvédése kiemelt feladat a brüsszeli bürokratákkal és az európai baloldallal szemben.

Gyürk András jelezte, hogy az energetikai átmenet sikeres kivitelezése elképzelhetetlen az emberek támogatása nélkül, melynek egyik feltétele az alacsony háztartási energiaárak megléte. „Ennek ellenére az Európai Bizottság kétéves jelentése alapján a rezsiszámlák a tagállamok többségében emelkedtek 2018 és 2020 között. Örvendetes azonban, hogy ez a jelenség nem következett be Magyarországon. Hazánkban a rezsicsökkentésnek köszönhetően a lakossági földgáz ára Európában a legalacsonyabb, míg a villamos energia ára a második legalacsonyabb jelenleg.” – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

„Aggasztó azonban, hogy az európai baloldal egy olyan klímarendelettel kapcsolatos állásfoglalást szavazott meg az Európai Parlamentben, ami 10 év alatt legalább 30%-kal növelné meg a lakossági energiaárakat. Az Európai Bizottság a rezsicsökkentés jogi lehetőségét szeretné ellehetetleníteni az energiaadó irányelv felülvizsgálata révén. Ebben a brüsszeli bürokraták a magyar baloldaltól is segítséget kapnak: Cseh Katalin már júniusban azt követelte, hogy minden uniós tagállam egy éven belül dolgozzon ki egy stratégiát a szabályozott villany- és fűtési árak kivezetésére.” – hangsúlyozta a néppárti politikus.

„Világossá vált, hogy az elkövetkező években tovább kell harcolni a rezsicsökkentés védelmében. Az árszabályozás egy olyan kérdés, amiben fogyasztóink megvédése érdekében nem tudunk engedni. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja számára a magyar emberek olcsó és biztonságos energiaellátása az első. Ez a sikeres zöld átmenet kulcsa” – mondta el Gyürk András.