Energetika

A magyar baloldal az alacsony rezsiárak ellen szavazott Brüsszelben

2021. 05. 20.

A magyar baloldali EP-képviselők ellenzik, hogy az emberek és a vállalkozások olcsó, megfizethető módon férjenek hozzá az energiához. Ezt bizonyítja, hogy leszavazták az energiarendszerek integrációjával foglalkozó jelentésnél azt a jobboldali módosító indítványt, amely az alacsony energiaárak mellett állt ki. Most is bebizonyosodott, hogy a magyar emberek csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az alacsony rezsiárakért folytatott küzdelemben.

Az Európai Bizottság júliusban átfogó jogalkotási csomaggal fog előállni, ami a teljes energiapolitikát átalakíthatja. Ehhez nyújt támpontot az Európai Parlament energiarendszerek integrációjával foglalkozó jelentése, melyet fél éves egyeztetési folyamatot követően ma fogadtak el. A képviselői módosító indítványok név szerinti szavazásai jól mutatják, mely politikai erők milyen elvek mellett foglalnak állást.

Erre jó példa az Európai Parlament jobboldali frakciói által benyújtott módosító indítvány, ami az energiához megfizethető, alacsony áron való hozzáférésének biztosítása mellett állt ki valamennyi polgár és vállalkozás számára. Azonban a Dobrev Klára-fémjelezte Demokratikus Koalíció, a Momentum és az MSZP EP-képviselői egységesen ez ellen szavaztak. Örömteli, hogy a javaslatnak áskálódásuk ellenére sikerült érvényt szerezni, így az bekerült a jelentésbe.

A baloldal cselekedete újabb bizonyíték, hogy Brüsszelben a rezsicsökkentés aláásásán és a magyar emberek érdekei ellen dolgoznak. Emlékezetes, hogy 2020 decemberében ugyanehhez a jelentéshez benyújtott indítványában a DK-s Molnár Csaba a földgázzal fűtő emberekkel fizettette volna meg szén-dioxid kibocsátásuk költségét. Korábban pedig a momentumos Cseh Katalin szorgalmazta, hogy Magyarország egy éven belül dolgozzon ki stratégiát a szabályozott villany- és fűtési árak kivezetésére.

Ezek a gondolatok súlyosan megkárosítanák a magyar polgárokat, ezért teljes mértékben elfogadhatatlanok. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja számára a magyar emberek olcsó és biztonságos energiaellátása az első. Ez a sikeres zöld átmenet kulcsa is egyben.