Energetika

A magyar baloldal a rezsicsökkentés ellen szavazott Strasbourgban

2023. 09. 14.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése ma véglegesítette az árampiaci reformról szóló álláspontját. A döntés kapcsán Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője leszögezte: “Az Európai Bizottság kudarcos szankciós politikája példátlan energiaválságot okozott. A brüsszeli bürokraták most az emberekkel akarják megfizettetni ennek az árát. A mai döntés bizonyítja, hogy ebben a magyar baloldal is segítené őket. Nyilvánvalóvá vált, hogy a rezsicsökkentés megőrzését támogató magyarok csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak” – fogalmazott.

Az uniós árampiaci reform javaslatát az Európai Bizottság és az Európai Parlament baloldali többsége saját hatáskörének bővítésére és a magyar rezsicsökkentés aláásására használja. A brüsszeli bürokraták magukhoz akarják venni a jogot, hogy eldöntsék, mikor van energiaválsághelyzet, s hogy ilyenkor engedélyezik-e a rezsicsökkentett árak alkalmazását. Ezzel csökkentenék a tagállamok jogait, hogy megvédjék polgáraikat a magas energiaáraktól. 

Gyürk András szerint ez a magyar rezsicsökkentés ellen irányuló támadássorozat újabb fejezete. “Nonszensz, hogy Brüsszelből mondják meg, mikor segíthetjük a polgárokat és vállalkozásokat. Ez egy elfogadhatatlan javaslat, alapvető nemzeti érdek, hogy ebben a formában ne valósuljon meg” – hangsúlyozta. 

A magyar baloldal ezzel szemben a javaslat mellett foglalt állást. “A baloldal a magyar emberekkel szemben újra a brüsszeli bürokraták mellé állt. Bebizonyosodott, hogy ha tehetnék, eltörölnék a rezsicsökkentést. Ezzel szemben mi nem engedünk ennek a nyomásnak és továbbra is megvédjük a magyar családokat a magas energiaáraktól” – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.