Energetika

A Gyurcsány-féle baloldal a magyar emberekkel szemben Brüsszel mellé állt – Válasz Donáth Annának energiaügyben

2021. 10. 28.

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal EP-képviselője, Donáth Anna, hétről hétre újabb mélypontot ér el az egész Európát sújtó energiaválsággal kapcsolatos kijelentéseivel. Nem egészen két hete a momentumos politikus az olcsó lakossági energia végét és az energiaszegénység korának beköszöntét helyezte kilátásba. Nemrég pedig a baloldali EP-képviselő kategorikusan kijelentette, hogy Brüsszel nem felelős az európai országok túlnyomó többségében ugrásszerűen növekvő rezsiköltségekért. A teljes érzéketlenségről tanúskodó igaztalan gondolatokkal szemben a valós helyzet három tételben írható le: az Európai Bizottság felelőssége a kialakult energiaválságért megkerülhetetlen; az Unió zöldpolitikája tovább emelné a rezsiköltségeket; az energiaárak kérdésében a magyar baloldal a brüsszeli bürokraták érdekeit képviseli. 

Teljesen világos, hogy az energia Brüsszel miatt is drágul. A hagyományos energiatermelés leépítésének erőltetése növelte Európa kitettségét a nagy energiaexportőröknek. Az Európai Bizottság liberalizálta a gáz- és árampiacokat, azonban a kilengéseket mérséklő jogszabályi háttér kidolgozását elmulasztotta. Ezzel a brüsszeli bürokraták kiszolgáltatták az embereket és vállalkozásokat az energiaszolgáltatóknak. A mostani válság előjelei hónapokkal ezelőtt észlelhetők voltak, a Bizottság mégsem készült fel. A bürokraták javaslatai csalódást keltőek, a megugró energiaárak tartós megfékezését nem segítik elő, azt a tagállamokra hárítják. Brüsszel felelősségével kapcsolatban szakértői egyetértés alakult ki: egyesek a liberalizált európai piacokat, mások az EU elhibázott energia- és klímavédelmi politikáját emelik ki. 

Donáth Anna állításával ellentétben a Brüsszel által javasolt zöldpolitika a középosztállyal fizettetné meg a klímavédelmet és megnövelné a rezsiárakat. A baloldali EP-képviselő is beismeri, hogy a jelenlegi áremelkedés legalább ötöde az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) köszönhető. Továbbá a momentumos politikus elhallgatja, hogy az Európai Bizottság egy új ETS-rendszer bevezetését tervezi, ami az autó- és lakástulajdonosokat adóztatná meg, klímavédelemnek álcázva a rezsiárak emelését.

A magyar baloldal mindig támogatta és támogatja Brüsszel rezsiár-emelési törekvéseit. 2004 és 2008 között a Gyurcsány Ferenc-vezette kormányok a brüsszeli bürokraták és az energiavállalatok kéréseit teljesítve többszörösére emelték a lakossági földgáz- és áramárakat. 2021 májusában csaknem a teljes magyar baloldal az ellen szavazott az Európai Parlamentben, hogy az emberek és a vállalkozások olcsó, megfizethető módon férjenek hozzá az energiához. Legutóbb pedig Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnökjelöltje, jelentette ki, hogy az embereknek »igenis érezniük kell az energiaár-növekedést«. 

Donáth Anna állításai a magyar baloldal jól ismert mintázatát követik. A momentumos politikus féligazságokkal védi a brüsszeli bürokratákat. Közben pedig kimondva-kimondatlanul a rezsiárak emelését szorgalmazza. Mindkét összetevő teljességgel elfogadhatatlan. Mi, a Fidesz-KDNP kormányzása alatt eddig is sikerrel csökkentettük az állampolgárok rezsiköltségeit és a jövőben is megvédjük a rezsicsökkentést, mert számunkra a magyar emberek olcsó és biztonságos energiaellátása az első!

(forrás: Mandiner)