Kutatás-fejlesztés

A digitális átmenetet az emberek javára kell fordítani

2021. 03. 25.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma szavazott az európai adat-stratégiával kapcsolatos saját kezdeményezésű jelentéséről. Az elfogadott dokumentum számos pozitív elemet tartalmaz, melyek a helyes irányt jelölik ki a digitális átállás folyamatát illetően. Ezek beemelése a közeljövőben napirendre kerülő digitális jogalkotási kezdeményezésekbe a következő időszak fontos feladata.

A digitalizáció előretörése egyre nagyobb és gyorsuló ütemben alakítja át a gazdaságot, valamint az emberek mindennapi életét. Ennek egyik legfőbb lenyomata a rohamosan növekvő adatforgalom, ami globális szinten átlagosan másfél évente megduplázódik. A folyamat ellenőrzése és a technológiai cégeknek való kiszolgáltatottság elkerülése érdekében megfelelő szakpolitikai célkitűzésekre, illetve jogalkotási eszközökre van szükség, melyeknek három szempontot érdemes szem előtt tartaniuk.  

Az új digitális adat-alapú gazdaságnak az európai polgárok életminőségének javítására kell irányulnia. A digitális átállás minden munkavállaló, vállalkozó, valamint helyi közösség számára előnyös kell legyen. Ehhez jelenthet megfelelő eszközt a közös európai adatterek létrehozása.

Szinten kiemelt fontossággal bír, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások megfelelő jogi és technikai támogatásban részesüljenek a digitalizáció kapcsán. A kkv-k mintegy 100 millió munkahelyet és a GDP több mint 50%-át adják az Európai Unióban. Versenyképességük megőrzése elengedhetetlen feltétele a digitális átmenet sikerének.  

Végül az adat-alapú technológiáknak hozzá kell járulnia a klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez is. Az informatikai ágazat jelentős potenciállal bír ezen a téren. Egy megfelelő sebességgel és ambícióval végrehajtott digitális átállás nagyban javíthatja a klímasemlegesség elérésének esélyeit 2050-re.