Energetika

A Demokratikus Koalíció a rezsiárak emelését követeli Brüsszelben

2020. 12. 22.

A Dobrev Klára-fémjelezte Demokratikus Koalíció megszüntetné a rezsicsökkentést és az emberekkel fizettetné meg a zöld átállás költségeit. Ezt bizonyítja egy Molnár Csaba által aláírt módosító indítvány, melyet több európai balliberális képviselővel közösen nyújtott be az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságában (ITRE) az energiarendszerek integrációjával foglalkozó jelentéshez. Újfent bebizonyosodott, hogy a magyar emberek csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az alacsony rezsiárakért folytatott küzdelemben.

Az Európai Bizottság a közeljövőben átfogó jogalkotási csomaggal fog előállni az energiapolitika területén. Ezért fontos tisztán látni az Európai Parlamentben az erőviszonyokat, melyek megállapításához az egyes képviselői módosító indítványok nyújtanak támpontot.

Az energiarendszerek integrációját elemző jelentés stratégiai fontosságú. A dokumentumhoz benyújtott egyik módosítójában, folytatva a magyar baloldal eddigi parlamenti tevékenységét, a DK-s Molnár Csaba a magyar rezsicsökkentés eltörlését követeli. Indítványában a balliberális képviselő – szocialista frakciótársaival együtt – azt szorgalmazza, hogy minden uniós tagállam egységes lakossági energiaárakkal kapcsolatos adókat vezessen be és szüntessen meg minden földgázra vonatkozó állami támogatást. Továbbá kezdeményezésükben a baloldali politikusok gyakorlatilag a földgázzal fűtő emberekkel fizettetnék meg szén-dioxid kibocsátásuk költségét.

Egy ilyen intézkedés súlyosan megkárosítaná a magyar embereket. A rezsicsökkentés eltörlése a folyamatosan változó piaci áraknak tenné kiszolgáltatottá a lakosságot. A magyar háztartások több mint 50%-a fűt földgázzal, így számukra ez a javaslat azonnali rezsiár-emelkedést jelentene. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan. 

Magyarország az elmúlt évtizedben jelentős eredményeket ért el a klímavédelem területén, a magyar lakossági energiaárak pedig a legalacsonyabbak között vannak Európában. 2020-ban újfent nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar baloldal Brüsszelben ennek aláásásán dolgozik. A DK-s és momentumos képviselők energiapolitikai területen végzett munkája a rezsicsökkentést folyamatosan támadó módosító indítványokban merül ki. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja számára azonban a magyar emberek olcsó és biztonságos energiaellátása az első. Ez egy olyan kérdés, amiben fogyasztóink megvédése érdekében nem tudunk engedni.