Energetika

A brüsszeli bürokraták és a baloldal újabb felelőtlen döntése tovább nehezítheti a családok mindennapjait!

2024. 03. 12.

Az Európai Parlament (EP) ma elfogadta az épületenergetikai irányelv módosítását. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője a döntés kapcsán kiemelte: „A kialakult helyzetben olyan megvalósítható intézkedésekre lenne szükség, melyek könnyítik az épületfelújítási programok hatékony végrehajtását. Azonban a ma elfogadott jogszabály az eredeti célokkal ellentétes hatásokat fog kiváltani és súlyos terheket mér az európai családokra, ezért felelősen nem támogatható.”

Az Európai Bizottság katasztrofális szankciói és elhibázott energiapolitikája miatt létrejött helyzetben elkerülhetetlenné vált a kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálata. „Olyan megvalósítható intézkedésekre lenne szükség, melyek biztosítják az energiaellátás biztonságát és a megfizethető energiához történő hozzáférést. A zöldenergia fejlesztése mellett az épületek energiahatékonyságának javításának fontossága ezen a területen vitán felül áll” – húzta alá a fideszes politikus.

A ma elfogadott jogszabály azonban a célokkal ellentétes hatásokat fog kiváltani. „Az irányelv jelentős pénzügyi, társadalmi terheket fog róni az európai országokra és családokra. Különösen aggályos a kötelezően előírt megújuló energia létesítmények telepítése az épületekben, valamint a földgáztüzelésű kazánok támogatásának rövid határidővel bevezetett tilalma” – mutatott rá a magyar EP-képviselő.

A brüsszeli bürokraták és az európai baloldal újabb felelőtlen javaslata tovább fogja nehezíteni a polgárok mindennapjait. „Az ilyen ötletek nem segítik, hanem hátráltatják az európai épületállomány energetikai korszerűsítését. Az épületenergetikai irányelv módosítása tökéletes példája annak, hogy miért van szükség sürgősen változásra Brüsszelben” – fogalmazott Gyürk András.