Energetika

A brüsszeli bürokraták és a balliberális oldal veszélyeztetik az európai energiaunió eredményeit

2020. 10. 22.

Az európai energiaunióról folytatott vitát az Európai Parlament (EP) plenáris ülése. Gyürk András fideszes EP-képviselő a vita során hozzászólásában hangsúlyozta: a kezdeményezés eddigi eredményei önmagukért beszélnek, viszont kilátásaival kapcsolatban komoly aggodalmak merülnek fel.

Gyürk András jelezte, hogy időszerű megvitatni a 2015-ben létrehozott európai energiaunió eredményeit, tanulságait és kilátásait. „Az eredmények ismeretében kijelenthető, hogy az energiaunió sikertörténet” – mutatott rá a néppárti politikus.

„A tagállamok többsége növekvő gazdaság mellett tudta csökkenteni károsanyag-kibocsátását, növelve a megújuló energiaforrások arányát az energiamixben. A sikeresen teljesített hálózatfejlesztési célok és az integrált energiapiac kialakítása okán az európai energiahálózat jóval felkészültebb ma a különféle sokkhatások kezelésére, mint korábban.” – hívta fel a figyelmet Gyürk András.

A sikernek fontos feltételei voltak. „Megalapozott célkitűzésekkel, tisztelettel és konszenzusra törekvő Bizottsággal igenis el lehet érni ilyen eredményeket.” – hangsúlyozta a fideszes képviselő. Ez utóbbiért a képviselő Miguel Arias Cañete spanyol konzervatív energiaügyi biztosnak köszönte meg munkáját.

Az energiaunió kilátásai viszont korántsem biztatók. „A baloldal az energiapolitikát hitvitává alakította. Az Európai Parlament baloldali többsége az ideológiai alapra helyezett klímarendelet megszavazásával egy olyan jövő felé terelné az Uniót, ami gazdasági stagnáláshoz, többszázezer munkahely megszűnéséhez és a rezsiköltségek robbanásszerű emelkedéséhez vezethet. Ez kockázatos – az európai emberek ennél jobb klíma- és energiapolitikát érdemelnek!” –zárta hozzászólását Gyürk András.