Energetika

A baloldal döntése miatt távolabb kerültünk a hatékony épületfelújítási programoktól

2023. 03. 14.

Az Európai Parlament (EP) ma szavazott az épületenergetikai irányelvvel kapcsolatos álláspontjáról. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője a szavazás kapcsán kiemelte: „Az épületállomány energetikai korszerűsítésének fontossága vitán felül áll. Azonban a mai döntésével a brüsszeli korrupciós botrányban elmerülő baloldali többség éppen ennek hatékony megvalósítását lehetetlenítené el.”

A biztonságos energiaellátás és a rezsiszámlák alacsonyan tartása kapcsán az energiahatékonyságban rejlő lehetőségek kiaknázása nagy fontossággal bír. Ennek érdekében a nemzeti épületfelújítási programok hatékony megvalósítására van szükség. Különösen a brüsszeli szankciók okozta energiaválságban és inflációs környezetben súlyos felelőtlenség az irreális célok kijelölése és a bürokratikus terhek növelése.

Ennek ellenére az EP baloldali többsége ma emellett a felelőtlen döntés mellett tette le a voksát. Ha rajtuk múlna, 2025-től az újépítésű és felújított épületekben, 2035-től pedig mindenhol betiltanák a földgázalapú fűtést. Továbbá újabb bürokratikus eljárásokkal lassítanák a tervezési folyamatokat is.

„A mai döntéssel nyilvánvalóvá vált, hogy a baloldal saját kudarcos zöldideológiájának érvényre juttatása érdekében semmitől sem riad vissza. A mi álláspontunk szerint azonban a sikeres épületkorszerűsítési programok felelős tervezéssel, bürokráciacsökkentéssel és az uniós források azonnali felszabadításával valósulhatnak meg. Ezért küzdünk tovább, a csata nem ért véget” – húzta alá Gyürk András.