Iparügyek

A balliberális oldal radikalizmusa alááshatja az európai iparpolitika reformját

2020. 10. 16.

Az Európai Parlament Ipar, kutatás- és energiaügyi szakbizottsága (ITRE) ma szavazott az Európai Unió Ipari stratégiájával kapcsolatos jelentéséről, illetve az uniós helyreállítási alap elosztását szolgáló pénzügyi eszközzel (Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz) kapcsolatos szakbizottsági véleményről. Gyürk András fideszes EP-képviselő a szavazások kapcsán hangsúlyozta: fontos és ambiciózus dokumentumokról van szó, azonban sikerességüket az európai baloldal ideológiai hadjárata jelentős mértékben veszélyezteti.

Gyürk András jelezte, hogy az Ipari stratégiával kapcsolatos jelentés hiánypótlónak tekinthető. „Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány kitörése óta nem készített ilyen átfogó elemzést az uniós iparpolitikával kapcsolatban. A jelentésben különösen üdvözlendők a kis- és középvállalkozásokkal valamint az EU stratégiai autonómiájának meghatározásával foglalkozó fejezetek” – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

„Azonban sajnos ezek mellett radikális baloldali gondolatok is bekerültek a szövegbe, melyek többek között gender-kvótához kötnék az uniós és tagállami költségvetési programok elfogadását. Az ilyen elképzelések nem tartoznak az ITRE szakbizottság hatáskörébe és rombolják a jelentés hitelességét” – mutatott rá a néppárti politikus.

A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközzel kapcsolatos szakbizottsági véleményben a baloldal újfent „jogállamisági” feltételekhez kötné az uniós forrásokhoz való hozzáférést. „Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy a balliberális képviselők a számukra nem tetsző politikát követő tagállamokat “jogállamiság” címszó alatt durván zsarolhassák” – jelentette ki a fideszes képviselő. „Sajnálatos, hogy a baloldal kicsinyes ideológiai csatározásai miatt felelőtlen módon megfosztaná az európai embereket a nekik járó forrásoktól. Ez teljességgel elfogadhatatlan” – mondta el Gyürk András.