Blog

Az élelmiszerpazarlás csökkentése európai ügy

Az élelmiszerpazarlás csökkentése európai ügy

2015. 07. 09.

Az európai polgárok mintegy 90 millió tonna élelmiszert pazarolnak el évente. Ez fejenként 180 kg kidobott élelmiszert jelent. Az ehető és egészséges élelmiszernek sokszor akár az 50%-a is szemetesbe kerül a háztartásokban, boltokban, éttermekben és az élelmiszerellátási lánc más szakaszaiban. Ehhez képest 79 millió uniós állampolgár szegénységben él, és 16 millióan szorulnak jótékonysági szervezetek által kiosztott élelmiszeradományokra. Hölvényi György emlékeztetett: "Az élelmiszerpazarlás csökkentésében kiemelkedő szerepe lehet az élelmiszerbankoknak, a jótékonysági- és más civil szervezeteknek". Magyarországon a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta 34 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét a rászorulók között. Nekik köszönhetően az adományok közel 220 civil szervezeten és önkormányzaton keresztül több mint 300 ezer emberhez jutnak el évente.
 
Az EP a mai napon az úgynevezett a körkörös gazdaságról hozott állásfoglalásával kiállt amellett, hogy a boltokban, vendéglátóiparban, valamint a háztartásokban képződő élelmiszer-hulladék mennyiségét 2025-ig, a jelenlegi szinthez képest, 30%-kal csökkentsék. A határozat egyben megerősíti az élelmiszer-kiskereskedelmi ágazat és a jótékonysági szervezetek közötti együttműködést. Ennek köszönhetően, az eladatlan, de még felhasználható termékek könnyebben juthatnak el az arra rászorulókhoz.  "Az Európai Parlament határozata alapján a Bizottságnak cselekednie kell" – mondta el Hölvényi. Az uniós jogszabályokat előkészítő testület ugyanis 2015-ös munkaprogramjában visszavonta a körkörös gazdaságra vonatkozó korábbi tervezetét, amiben az újrahasznosítás és a hulladékcsökkentés mellett meghatározta volna az élelmiszer-pazalás csökkentésével kapcsolatos konkrét célokat is.
 
Hölvényi György ezért a mai napon, a Magyar Élelmiszerbankkal együttműködve írásbeli kérdést tett fel az Európai Bizottságnak. Ebben aziránt érdeklődik,  hogy a brüsszeli testület a fenti tények ismeretében, milyen lépéseket fog tenni az Európai Unión belüli élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. A kereszténydemokrata politikus arra is választ vár: milyen pénzügyi forrásokat tervez a Bizottság bevonni a kitűzött célok megvalósítására. Egyúttal kérdezi a Bizottságtól, hogy tervezi-e a 2016-os évet az „Európai Év az Élelmiszerpazarlás Csökkentéséért” javasolni?
 
Az Európai Bizottságnak a benyújtott kérdésekre hat héten belül kell választ adnia.