Blog

A szennyező fizessen Európában!

A szennyező fizessen Európában!

2015. 09. 03.

A szakbizottsági vitán a kezdeményezők kiemelték, hogy sajnos a 10 ember életét követelő kolontári tragédia nem volt elegendő figyelmeztetés arra, hogy az Európai Bizottság konkrét lépéseket tegyen a hasonló balesetek megelőzése érdekében. A szakpolitikusok ezért a hatósági ellenőrzések szigorítását és az elérhető legjobb technológiák szigorúbb uniós szabályozását sürgették.
 
Hölvényi György néppárti politikus szerint a határozat lehetőséget biztosít arra, hogy konkrét lépéseket tegyünk a szennyező fizet elvének érvényesítésére. Mint azt Magyarország legnagyobb ipari-környezeti katasztrófája is szomorúan bizonyítja, a szennyező vállalat nem képes az általa okozott károkat megtéríteni. Helyette az állampolgároknak kell viselniük a terheket, melyek gyakran egy-egy tagállam költségvetését is próbára tehetik. Ez nem egyedi eset Európában. Európai megoldás azonban még nem született.
 
Hölvényi emlékeztetett: a rendkívüli helyzetben Magyarország emberként állt helyt. Most az Európai Bizottságon a sor, hogy megtegye a megfelelő lépéseket. Áder János még európai parlamenti képviselőként letette Magyarország javaslatát egy uniós katasztrófabiztosítási rendszer létrehozására, amely képes a szennyező fizet elvét érvényesíteni. Hölvényi György szerint az Európai Bizottság nem várhat tovább a javaslat megvalósításával, azonnal cselekednie kell!