Blog

A modernkori népvándorlás kezelésének tétje Európa jövője

A modernkori népvándorlás kezelésének tétje Európa jövője

2015. 07. 08.

"Fontosnak tartom, hogy az Unió vezetői végre tudomásul vették: nem csak a nagy média-figyelmet élvező, tengerből kimentett emberek elhelyezésének gondjait kell közösen megoldani, hanem a szárazföldön érkezők problémája is gyors kezelést igényel. Azt látjuk, hogy egy-egy uniós intézkedés hatására napok alatt módosulnak az embercsempészek útvonalai. Így Magyarország hetek alatt lett olyan bevándorlási hullámnak kitéve, mely a népességi arányát tekintve legmagasabb Európában. Csak az elmúlt hétvégén 2000 feletti menedékkérőt regisztráltak nálunk, így a 2015-ös évben már elértük a 70 000 bevándorlót" – hívta fel a figyelmet Gál Kinga.
 
A néppárti politikus kifejtette: "Mindnyájunknak tisztában kell lennünk azzal, hogy a most tapasztalható bevándorlási hullám nem egy különleges háborús esemény vagy üldöztetések következménye, ami időben, térben, számban behatárolható, s véges lenne. Ez utóbbiakkal Európa már szembesült, és azokat rendre tudta kezelni. Az aktuális, népvándorlásszerű migrációs mozgások azonban kiterjedtségük és méreteik miatt hamarosan kezelhetetlen helyzetet eredményeznek. Ez egy olyan kihívás, amely hosszabb ideig lesz velünk, éppen ezért kezelésére hosszú távú megoldásokra van szükségünk. A bevándorlás magunk előtt görgetett megoldatlan problémái még gyermekeink, sőt unokáink számára is a várható legnagyobb kihívásokat tartogatják. Mostani esetleges elhibázott lépéseinknek a következő generációk isszák meg a levét, ezért kevésbé van ma szükségünk a valóságtól elrugaszkodott gesztusokra, sokkal inkább a felelősségteljes, jövőbe mutató tetteknek jött el az ideje". 
 
A statisztikákból kiderül: óriási tömegben érkeznek azok, akik a jobb boldogulás reményében családjaik legvégső tartalékait is felhasználják, hogy embercsempészekre bízva sorsukat bejussanak Európába, mielőtt annak kapui végképp bezárulnak. Ugyanakkor a valódi menekültek száma arányaiban jóval kevesebb. „Megfelelő érzékenységgel és empátiával meg kell találnunk azt a megoldást, mely révén a valóban rászorulók megkapják a megfelelő segítséget, ugyanakkor az nem értelmezhető meghívóként újabb tízezrek számára. Csakis egy ilyen megoldás révén tudják a tagállamok megvédeni határaikat, biztosítani a normális életmenetet, s így hosszú távon fenntartani a most ismert Európát" – mondta el Gál Kinga.
 
A vita másik témája a görögországi helyzet volt, mellyel kapcsolatban Gál Kinga kifejtette: öt évvel ezelőtt Magyarország ugyanannak a szakadéknak szélén állt, mint most Görögország. "A szakadék valódi mélységét azonban sokan csak most látják meg. Sajnálatos, ami Görögországban történik, de remélem, hogy a helyzet rámutat arra, hogy Magyarország jó úton halad, és kritikusaink végre belátják, hogy a Fidesz-kormány lépései vezették el az országot a csőd széléről és állították növekedési pályára" – emelte ki a fideszes EP-képviselő.