Blog

A Magyarországnak szánt migrációs uniós támogatás nem veszi figyelembe a realitást

A Magyarországnak szánt migrációs uniós támogatás nem veszi figyelembe a realitást

2015. 08. 13.

Az Európai Bizottság augusztus 10-i közleménye szerint megközelítőleg 2,4 milliárd eurót hagyott jóvá a migráció kezelésére a 2014-2020-as időszakra a nagy migrációs áramlásnak kitett uniós tagállamok részére. A jóváhagyott összegek elosztása ugyanakkor nem ad megfelelő választ a jelenlegi kihívásokra. Így Magyarország aránytalanul kevés támogatáshoz jut annak ellenére, hogy az EU-ban Németország után itt nyújtják be a legtöbb menedékkérelmet, uniós szinten pedig a lakossági arányhoz mérten a legtöbb az egy főre jutó menedékkérők száma.

Gál Kinga néppárti képviselő szerint “a megítélt támogatás mértéke messze nem veszi figyelembe a Magyarországot érő kihívásokat, hiszen Magyarországon naponta 1500 illegális bevándorló lépi át a határt, az idén érkezett migránsok száma pedig már meghaladja a 100.000 főt. Érthetetlen, hogy a támogatás szétosztása miért nem tükrözi a fenti számok realitását”.

A fideszes képviselő hivatalos választ vár azokra a kérdésekre, hogy milyen adatok, számarányok alapján kerültek a támogatási összegek meghatározásra, tervezi-e a Bizottság a megítélt források felülvizsgálatát a valós menekültügyi helyzetnek megfelelően, illetve, hogy a jóváhagyott támogatás aránya miért nem veszi figyelembe a drasztikusan megnőtt 2015-ös migrációs hullámot. “A 2015-ös adatok alapján sokkolóan megnőtt Magyarország kitettsége. A Bizottság a jelenlegi támogatással nem ad megfelelő választ azokra a kihívásokra, amelyekkel hazánk szembesül” – hangsúlyozta a képviselő.