Egyéb

Sodródás helyett érdemi lépéseket az energiapolitikában!

Sodródás helyett érdemi lépéseket az energiapolitikában!

2009. 03. 27.



A fideszes képviselő felszólalásában erős kritikával illette a magyar kormányt a gázválság során tanúsított tanácstalansága miatt. A képviselő elmondta, a kormány annak ellenére nem tesz érdemi lépéseket Magyarország gázfüggőségének mérséklésére, hogy hazánk az EU leginkább kiszolgáltatott tagállama ezen a téren. A politikus előadásában rámutatott, hogy ellentmondások övezik a kormány alternatív gázvezetékekkel kapcsolatos politikáját, az energiahatékonyság ügye pedig rendre háttérbe szorul.

Gyürk András előadásában kitért a megújuló energia hazai lehetőségeire is. A politikus szerint a következetlen szabályozás következtében a hazai megújuló energiatermelés fatüzelésen alapul. Ezzel szemben – mint fogalmazott – a nagy lehetőségeket rejtő geotermikus energia érdemi állami támogatás nélkül próbál utat törni magának.

Előadása második felében a politikus szólt arról, milyen fő célkitűzéseken kellene alapulnia a jövőbeni energiapolitikai stratégiának. A képviselő úgy vélekedett, mielőbbi lépésekre van szükség a gáztól való függés mérséklése, az energiahatékonyság javítása és a megújulók térnyerése érdekében.