Rendezvények

Vita a magyar Alaptörvényről

Vita a magyar Alaptörvényről

2021. July 30.

Location:

Time: 2021. July 30. |

Az Európai Parlament liberális, szocialista, zöld és kommunista frakcióinak nyomására a magyar Alaptörvényről rendeztek vitát az EP júniusi plenáris ülésén. A vita alatt az Európai Bizottság ismételten leszögezte: nincs hatásköre a nemzeti alkotmányok vizsgálatára, az alkotmányozás kizárólag egy ország szuverenitásába tartozik.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője felszólalásában hangsúlyozta, hogy a nemzeti szuverenitás egyik legfontosabb elemét, egy tagállam alkotmányát támadták meg a plenáris ülésen egyes képviselők. A politikus kiemelte: "Jobb, ha tudjuk, hogy akik ma otromba módon belegázoltak a nemzeti szuverenitásba, nem Magyarországnak, hanem egész Európának okoztak kárt. A mai precedens gyengíti Európa valódi híveit, és erősíti az euroszkeptikusokat." Az Európai Bizottságnak sem szándéka, sem joga nincs arra, hogy beavatkozzon egyes tagállamok alkotmányába.
 

"Mindezek után legfőbb ideje annak, hogy a baloldal véget vessen a magyar alkotmánnyal szembeni, csúsztatásokra épített politikai hecc-kampánynak. Az új magyar alkotmány fontos eszköz arra, hogy nyolc év korrupt és alkalmatlan szocialista kormányzásának romjait fel lehessen számolni. Erre a munkára kapott Magyarországon kétharmados felhatalmazást a néppárti kormány. A baloldalnak bele kell törődnie, hogy ezt a döntést nem lehet sem Brüsszelben, sem Strasbourgban megváltoztatni" – hangsúlyozta a delegációvezető.

 

A beszéd az alábbi linken érhető el:

http://www.youtube.com/watch?v=orlbKHhtZU8