Rendezvények

Védjük meg a magyar földet, az akácot és a pálinkát!

Védjük meg a magyar földet, az akácot és a pálinkát!

2021. July 24.

Location:

Time: 2021. July 24. |

A Fidesz online aláírásgyűjtést indít a magyar pálinka, az akác és a föld megvédéséért.

Fazekas Sándor a csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta,  egy tapodtat sem engednek a magyar földtörvény szigorából, megvédik a magyar földet, az akácot és a pálinkát is. Az EU-választások közeledtével jól látható, hogy az unió egyes szervezetei több fronton is támadást indítottak Magyarország, a magyar érdekek ellen – fűzte hozzá a vidékfejlesztési miniszter.

Úgy fogalmazott, a hamarosan megalakuló új kormány megújult erővel fogja megvédeni a magyar érdekeket, és megvívni a szükséges küzdelmeket. Mint mondta, a kabinet szilárd kétharmados parlamenti többségre támaszkodhat, valamint „azokra az emberekre, akik a magyar vidéken szinte kivétel nélkül a Fidesz-KDNP-t támogatták voksaikkal”. Ez egy határozott kiállás a magyar kormány politikája,  a vidékpolitika és az elfogadott földtörvény mellett – szögezte le.

Nem hagyjuk, hogy a brüsszeli bürokraták beleszóljanak abba, hogy  miképpen főzzük a pálinkát, hogy milyen fákat ültetünk, illetve abba, hogy a magyar földtörvény milyen garanciákat tartalmaz – jelentette ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar földtörvény Európa egyik legerősebb földtörvénye, de „ha kifogások érik, akkor még tudjuk erősebbé tenni”. Hozzáfűzte: szükség esetén be tudnak építeni a szabályozásba még több garanciát annak érdekében, hogy a magyar földet a magyar gazdák vásárolhassák meg, a helyi földbizottságokban az ő érdekeik érvényesüljenek, és ezáltal biztosítható legyen, hogy a  magyar föld ne kerülhessenk spekulánsok, befektetők, külföldiek kezébe.

Az akáccal kapcsolatban arról tájékoztatott, az unió rendeletalkotása komoly veszélyeket hordoz magában. Mint ismert, ennek elfogadását követően pedig meghatározzák majd azoknak a fajoknak a listáját, amelyeket idegenhonosnak tekintenek, és amelyeknek a visszaszorítására, korlátozására esetleg a kiirtására kötelezhetik a tagállamokat. Mi a magyar akácot hungarikumnak tekintjük – emelte ki Fazekas Sándor. Rámutatott, az akác értékes épület- és tüzifa, emellett a magyar méhészet elképzelhetetlen az akácméz nélkül. Erdőállományunk egyharmadát alkotja az akác, az évente megtermelt mézmennyiségnek közel fele akácméz – sorolta, hozzáfűzve: mintegy 80-90 ezer embernek függ a közvetlen megélhetése a méztől.

Az unió kötelezettszegési eljárást indított hazánk ellen a szabad pálinkafőzés kapcsán. Meg fogjuk találni a jogi megoldást arra, hogy hungarikumunk, a pálinka megmaradjon – mondta a miniszter, megjegyezve, a kormány szeretné, ha a pálinka világmárka lenne, egy olyan nemzeti ital, amely az ország jó hírét erősíti.

Fazekas Sándor örömét fejezte ki, hogy a Fidesz online aláírásgyűjtést indít a magyar pálinka, az akác és a föld megvédéséért, és egyúttal arra kérte a magyar gazdákat, támogassák az ügyet.

Nyitrai Zsolt arról beszélt, május 25-én az európai parlamenti választáson a legfontosabb feladatunk az, hogy üzenjünk Brüsszelnek: adják meg a tiszteletet a magyaroknak, és Magyarországot is ugyanolyan jogok illetik meg az unión belül, mint a többi tagállamot. Érjen véget a kettős mérce – húzta alá a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Szavai szerint az online aláírásgyűjtés fókuszában három fő terület van. Védjük meg  a magyar földet, védjük meg a szabad pálinkafőzést, illetve védjük meg a magyar akácot – sorolta. Az online petíció a vedjukmeg.fidesz.hu címen érhető el, és rövid idő alatt kitölthető.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, emellett folytatódik a Fidesz-KDNP országjárása, számos településen tartanak lakossági fórumokat, ahol a meghívott politikusok az EP-választás tétjéről, valamint  a magyar értékek, érdekek megvédéséről beszélnek.

(fidesz.hu)