Rendezvények

Ünnepi megemlékezés Brüsszelben az 1956-os forradalomról

Ünnepi megemlékezés Brüsszelben az 1956-os forradalomról

2022. december 01.

Helyszín:

Idő: 2022. december 01. |

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport, a Balassi intézet és a Magyar Hullám közéleti-kultúrális társaság szervezésében a brüsszeli magyar közösség tegnap este emlékezett meg az 1956-os magyar forradalomról. Az eseményre a belga főváros szívében található Saint-Géry rendezvénycsarnokban került sor, amelyen Navracsics tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Gyürk András, a Magyar Néppárti Képviselőcsoport vezetője mondott ünnepi beszédet.

 

Gyürk András delegációvezető beszédében az európai identitás meghatározása és az 1956-os események között vont párhuzamot. A fideszes politikus szerint az európai identitás kialakulásának kerete a közös múlt, ami több mint pusztán a történelmi egymásrautaltság: egy olyan közös lelkület, mely azokból a pillanatokból áll össze, amikor a kontinens lakói lelkükben ugyanazt érezték. „Az ilyen pillanat persze történelmi távlatokban is igen ritka, de egy dologban biztos vagyok: 1956 forradalma ilyen pillanat volt” – jelentette ki Gyürk András.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője hangsúlyozta: „1956 olyan tett volt, ami egybe tudta kovácsolni Európa polgárait. És nem a közös érdeknek, hanem a közös léleknek köszönhetően. Európa 1956-ban közösen érzett". "Hírességek és hétköznapi emberek, írók és gyári munkások, filozófusok és földművesek érezték a lelkükben ugyanazt. Ott és abban a pillanatban nyilvánvaló volt, hogy mit jelent európainak lenni. Az, hogy miben rejlik az európai identitás. És ez azoknak a pesti srácoknak volt köszönhető, akik életüket adták a szabadságért. 56 emléke tehát identitást erősítő európai örökség, amelynek az őrzői mi magyarok vagyunk. Kötelességünk megőrizni és továbbadni azt” – jelentette ki Gyürk András.

Navracsics Tibor beszédében kiemelte: A magyarok azon kevés számú nemzetek közé tartoznak, amelyek "ünnepeiket nem a dicsőség fényében ünneplik meg, hanem egy kicsit dacosan, felszegett fejjel, levert szabadságharcaiknak áldozzák". "Mi, magyarok valahogyan sem 1848-ban, sem 1956-ban nem hittük el, hogy a mi szabadságunkat mások fogalmazhatják meg. Éppen ezért tettünk két kísérletet a történelemben arra, hogy a magyar szabadság tartalmát mi magunk határozzuk meg" – fejtette ki.

Navracsics Tibor szerint Kelet-Európában nem történt volna meg az 1989-90-es rendszerváltás, ha a magyar szabadság-meghatározási kísérlet 1956-ban kudarcos lett volna. A miniszterelnök-helyettes kiemelte: 1956 egyik üzenete, hogy a nemzeti összefogás csodákra képes. "Megtanultuk azt is, hogy demokrácia csak ott létezhet, ahol független nemzetek léteznek" – tette hozzá.

Az ünnepi programot a Balázs Elemér Group dzsesszkoncertje zárta.