Rendezvények

Uniós gazdaságélénkítő csomag: nem érvényesül a regionális egyensúly elve

Uniós gazdaságélénkítő csomag: nem érvényesül a regionális egyensúly elve

2021. July 30.

Location:

Time: 2021. July 30. |

Üdvözlendő, hogy az Európai Unió gazdaságélénkítési terve keretében 3,5 milliárd eurót szánna létfontosságú energetikai beruházásokra. Ugyanakkor sajnálatos, hogy a támogatandó beruházásokat tekintve nem érvényesül a regionális egyensúly elve és aggasztóan kevés szerephez jutnak a zöld energiával kapcsolatos beruházások. A magyar néppárti delegáció ezért módosító indítványt nyújtott be a szóban forgó előterjesztéshez. - Gyürk András európai parlamenti képviselő sajtóközleménye.

Az Európai Bizottság ősszel bemutatott stratégiai elemzése jól foglalta össze, milyen lépésekre van szükség az európai energiabiztonság erősítése érdekében. A dokumentum kulcsfontosságúnak nevezi a Déli Gázfolyosó megépítését, valamint a közép- és délkelet európai gázhálózatok összekötését. Ennek fényében különösen sajnálatos, hogy az uniós gazdaságélénkítési csomag pont ezeket a célokat szorítja háttérbe. A jelenlegi tervek szerint a csomag egészéhez mérten csekély összegek kerülnének elkülönítésére a Magyarország számára létfontosságú Nabucco projektre és a hazánk térségében lévő gázvezetékek összekötése sem élvezne elsőbbséget.

Amennyiben a javaslatot a jelenlegi formájában fogadnák el, az jelentősen sértené a szolidaritás elvét. A támogatások megítélésekor ugyanis éppen azok a tagállamok kerülnének hátrányba, amelyeket a leginkább sújtott a januári gázválság. A fentiek miatt a magyar néppárti delegáció módosító indítványt nyújtott be a gazdaságélénkítő tervhez. A javaslat 250 millió eurós forrást biztosítana a Nabucco-nak, emellett több támogatást irányozna elő a közép- és délkelet európai gázhálózatok összekötésére.  A módosító indítvány értelmében 50 millió eurót kellene elkülöníteni a hazánk térségében nagy lehetőségeket rejtő geotermikus energiával kapcsolatos befektetésekre is.

A gazdaságélénkítő csomagot az Európai Parlament mellett a kormányfők is megvitatják. Elengedhetetlen ezért, hogy a magyar kormány szakítson a feltartott kéz politikájával és mindent megtegyen a Magyarország számára is kedvezőbb végeredményért. Meggyőződésünk, hogy a több lábon állást elősegítő Déli Gázfolyosó és a megújuló energia hathatósabb támogatása elsődleges magyar érdek.