Rendezvények

Túlzottdeficit-eljárás: A mai bejelentés Magyarország és a magyar polgárok sikere

Túlzottdeficit-eljárás: A mai bejelentés Magyarország és a magyar polgárok sikere

2022. szeptember 30.

Helyszín:

Idő: 2022. szeptember 30. |

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja üdvözli az Európai Bizottság mai bejelentését. A mai döntés igazolja a magyar kormány és a magyar polgárok által az államháztartás konszolidációja érdekében az elmúlt években megtett erőfeszítéseket. Magyarország költségvetési hiánya az Európai Unióba való 2004-es belépését követően először stabilizálódik tartósan 3% alatti szinten. Magyarország így lekerül arról a szégyenpadról, ahová a Gyurcsány-Bajnai-kormányok juttatták. Ez Magyarország és a magyar polgárok sikere.

2002-ben Magyarország még a térség éllovasa és a legjobban teljesítő állama volt. A nyolc éves szocialista-szabaddemokrata kormányzás azonban hazánkat a térség leggyengébben teljesítő sereghajtójává, súlyos gazdasági és szociális válsággal küzdő országává züllesztették 2010-re: Rekordmagas és növekvő államadósság; instabil és kiszámíthatatlan államháztartás; 7% körüli költségvetési hiány; növekvő munkanélküliség; folyamatosan zsugorodó gazdaság; az összeomlás szélén álló állami ellátórendszerek jellemezték hazánkat.

A Gyurcsány-Bajnai kormányok azonban nem csak súlyosan eladósították, csődbe vitték és IMF gyámság alá helyezték az országot, hanem azáltal, hogy éveken át semmit nem tettek az ország államháztartásának rendbetétele és a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében, még az uniós források kifizetését is veszélyeztették.

A második Orbán-kormány hivatalba lépése óta keményen dolgozik az ország gazdaságának helyreállításán és a pénzügyi stabilitás megteremtésén. A Fidesz-KDNP kormány határozott intézkedéseinek és a magyar polgárok áldozatvállalásának köszönhetően Magyarország költségvetési hiánya az elmúlt években tartósan 3% alá csökkent, az államadósság csökkenő pályán mozog, s az ország gazdasági mutatói is folyamatosan javulnak. Magyarország ma sokkal jobban teljesít, melynek köszönhetően hazánk ismételten a térség éllovasává válhat.

A mai bizottsági bejelentés értelmében a hazánk ellen 9 éve folytatott túlzottdeficit-eljárás megszűnhet, így hazánk lekerülhet arról a szégyenpadról, ahová a Gyurcsány-Bajnai-kormányok juttatták. Ez egyértelmű elismerése a kormány és a magyar polgárok erőfeszítéseinek. Ennek köszönhetően elhárul a veszély, hogy Gyurcsány-Bajnai kormányok hibás és felelőtlen gazdaságpolitikája miatt Magyarországot több milliárd Ft uniós forrás zárolásával büntessék.

A mai döntés egyértelmű üzenet Európából: Magyarország rendbe tette pénzügyeit és 9 év után ismételten stabil költségvetési politikát folytat. Európa bízik a magyar kormány intézkedéseiben, bízik a magyar gazdaságban és elismeri a magyar polgárok által hozott áldozatokat.

Magyarország ma jobban teljesít, mint az elmúlt 9 évben. Ez Magyarország és a magyar polgárok sikere.