Rendezvények

Továbbra is elfogult a Tavares-jelentés – A dokumentumnak nincs semmilyen jogi, költségvetési következménye

Továbbra is elfogult a Tavares-jelentés – A dokumentumnak nincs semmilyen jogi, költségvetési következménye

2021. February 25.

Location:

Time: 2021. February 25. |

Az EP alapjogi bizottságában (LIBE) a szocialista, liberális, zöld és kommunista képviselők ma megszavazták az elfogult Tavares-jelentést. Bár az elmúlt hetek tárgyalásainak eredményeként a mai szavazáson sikerült a dokumentum több pontját is kijavítani, annak megállapításai továbbra is elfogadhatatlanok. A Tavares-jelentés nem más, mint az európai baloldal pártdiktátuma. A dokumentum plenáris ülésen való elfogadásának sem jogi, sem költségvetési, sem gazdasági következménye nincs Magyarország számára.

A fideszes képviselők mintegy 200 módosító indítványt nyújtottak be a jelentéshez, ezeket – a tárgyi tévedéseket javítani szándékozó indítványokat is – a LIBE bizottság baloldali többsége azonban leszavazta. A néppárti frakció módosító indítványainak legnagyobb részét szintén leszavazta a bizottság baloldali többsége, néhány kérdésben azonban sikerült a szöveg egyes pontjait javítani. A 7-es cikkelyre való utalás továbbra is bennmaradt a dokumentumban, az arra vonatkozó rendelkezések azonban jelentősen gyengültek.

A módosítások ellenére a Tavares-jelentés továbbra is elfogadhatatlan megállapításokat tartalmaz Magyarország számára. A dokumentum számtalan súlyos tárgyi tévedést, csúsztatást, megalapozatlan következtetést és a magyar kormánnyal szemben támasztott jogalap nélküli követelést tartalmaz. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Parlament baloldali többsége, pártpolitikai okokból quasi bíróságként diktátumokat támaszt a magyar Országgyűlés számára. A néppárti frakció a fentebbi okokból szintén a Tavares-jelentés ellen foglalt állást.

A mai szavazás frakciók menti törésvonala is bizonyítja: A Tavares-jelentés körüli vita nem más, mint az európai baloldal politikai színjátéka, amely Magyarország alaptalan elítélésére irányul.

Fontos hangsúlyozni: A dokumentum várható, júliusi eleji plenáris ülésen való elfogadásának ugyanakkor sem jogi, sem költségvetési, sem gazdasági következménye nincs Magyarország számára. Ezzel szemben napokon belül megszületik a végleges döntés a Magyarországgal szemben kilenc éve folytatott túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről. Hamarosan pedig az Európai Bizottsággal az alaptörvény-módosítás kapcsán folyamatban lévő egyeztetések is lezárásra kerülnek. Ezek azok kérdések, amelyek Magyarország számára igazi jelentőséggel bírnak, szemben az EP baloldalának politikai kampányával.