Rendezvények

Több hitelességet az uniós energiapolitika terén!

Több hitelességet az uniós energiapolitika terén!

2023. november 28.

Helyszín:

Idő: 2023. november 28. |

Az Európai Parlament júliusi plenáris ülésén a litván elnökség ismertette féléves programját. Gyürk András, a Fidesz EP delegációvezetője felszólalásában üdvözölte, hogy az elnökség kiemelt prioritásként jezeli az uniós energiapolitikát, mivel a tagállamok az egységes energiapiac megvalósításával jelentős lemaradásban vannak.

A litván elnökség egyik célkitűzése az Európai Unió hitelességének megerősítése. Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője szerint a hitelességre az uniós energiapolitika terén különösen nagy szükség van, hiszen az állampolgárok egyelőre keveset érzékelnek a közös energiapolitika nyújtotta előnyökből.
 
"Az új tagállamok energiapiacait például továbbra is a hiányos infrastruktúrák és az uniós átlagnál magasabb energiaárak jellemzik. A balti államok helyzete – egyébként például Magyarországhoz hasonlóan – még az átlagosnál is kiszolgáltatottabb, hiszen egyetlen energiaexportőrtől függenek az infrastrukturális összeköttetések hiányából adódóan" – hangsúlyozta felszólalásában a delegációvezető.
 
A néppárti politikus szerint az egységes piac létrejöttéhez nem további uniós szintű jogszabályokra van szükség, hiszen a második és a harmadik energiacsomag megfelelő alapot teremt a közös energiapiac megteremtéséhez. Most arra van szükség, hogy a tagállamok átültessék a gyakorlatba az általuk is jóváhagyott uniós szabályokat. 
 
Gyürk András szerint az uniós energiapolitika szempontjából különösen örvendetes, hogy Litvánia veszi át az elnökségi stafétabotot. "A litvánok tudják, hogy a közös energiapolitika nem csak alacsonyabb árakat jelent, hanem a függetlenség záloga is. Ezért biztos vagyok abban, hogy az elnökség mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a tagállamok mihamarább megvalósítsák az egységes energiapiacot és jobban összehangolják energia-külpolitikájukat is" – hangsúlyozta a plenáris vitán a delegációvezető.