Rendezvények

Szocialista pálfordulás a hétéves uniós költségvetés ügyében

Szocialista pálfordulás a hétéves uniós költségvetés ügyében

2022. július 07.

Helyszín:

Idő: 2022. július 07. |

Gyürk András sajtóközleménye - A Fidesz európai parlamenti delegációja üdvözli Mesterházy Attila tegnapi bejelentését, amiben a február eleji Európai Tanács ülésén elfogadott megállapodás támogatására szólította fel a magyar szocialista EP-képviselőket. Üdvözöljük, hogy az MSZP változtatott korábbi, a megállapodást elutasító álláspontján és a kormány alaptalan rágalmazását követően végül Magyarország nemzeti érdekeinek megfelelő pozícióra helyezkedett.

Az Európai Unió következő hétéves, 2014-2020 közötti időszakára vonatkozó keretköltségvetéséről szóló európai tanácsi megállapodás egyik legnagyobb nyertese Magyarország. Hazánk a 27+1 tagállam között minden mérvadó uniós mutató tekintetében dobogós helyen végzett, így például az egy főre jutó nettó támogatások tekintetében Litvánia után a második pozíciót sikerült kiharcolni az ország számára.

Bár a számok egyértelműen bizonyították, hogy Magyarország a megállapodás egyik legnagyobb nyertese, a szocialisták azonnal támadásba lendültek. Tabajdi Csaba szocialista EP-delegációvezető az egyeztetések befejezésének pillanatában kijelentette: A megállapodás kudarc Magyarország számára, az MSZP-s EP-képviselők pedig el fogják utasítani azt az európai parlamenti szavazás során. Az elmúlt hetekben az országgyűlési felszólalások és a magyar sajtóban tett kijelentések során a szocialista politikusok, köztük Mesterházy Attila, szintén következetesen támadták a megállapodást.
 
Mindezek fényében különösen váratlan a szocialisták pálfordulása. Tegnap Mesterházy Attila az MSZP eddigi kommunikációjával szembemenve az eddig általuk kudarcként bélyegzett, és azt eddig vétóval fenyegetett megállapodás támogatására szólította fel a szocialista EP-képviselőket. Ez a 180 fokos fordulat egyértelműen igazolja: az MSZP alaptalanul támadta a kormányt, alaptalanul igyekezett a megállapodást kudarcként beállítani, Tabajdi Csaba pedig felelőtlenül fenyegetőzött az európai parlamenti vétóval.
 
"A következő hétéves uniós keretköltségvetés egyik legnagyobb nyertese Magyarország. Az egyezség európai parlamenti megerősítése pedig az ország elemi érdeke. A Fidesz EP-delegációja üdvözli, hogy a szocialisták változtattak korábbi felelőtlen, a megállapodást elutasító álláspontjukon. Üdvözöljük, hogy az MSZP végül belátta: saját pártérdekeit nem helyezheti szembe a magyar polgárok, gazdák és vállalkozók számára kiharcolt uniós forrásokkal. Bízunk benne, hogy az MSZP a megállapodás európai parlamenti megerősítéséig már nem változtat álláspontján" – jelentette ki Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője.
 
Háttér:
Február 8-án született megállapodás az Európai Unió következő hétéves, 2014-2020 közötti időszakára vonatkozó keretköltségvetéséről az Európai Tanács ülésén.
 
A nettó pozíció, tehát az egy-egy tagállamba érkező támogatások és tagállami befizetések különbözete tekintetében – nagyjából 25 milliárd euró – Magyarország, Lengyelország és Románia mögött a harmadik helyen zárta a tárgyalásokat. A nemzeti össztermék százalékos arányában ez az összeg a GNI 3,6 százaléka, amivel Bulgária után a második Magyarország. Az egy főre jutó támogatás mértékét illetően pedig a litvánok után a magyaroké a második pozíció. Minden magyar állampolgárra 2512 euró (712 ezer forint) jut majd. Mindhárom mutatóban Magyarország több helyet előrelépett a korábbi, 2007-2013 közötti időszakhoz képest.