Rendezvények

Sikeres félévet zárt a lengyel elnökség

Sikeres félévet zárt a lengyel elnökség

2021. July 30.

Location:

Time: 2021. July 30. |

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén értékelte a lengyel elnökség által elért eredményeket. Gyürk András, a Fidesz delegációvezetője felszólalásában üdvözölte az elnökség fáradságot nem kímélő munkáját, melynek eredményeként a magyar és lengyel elnökség egymást erősítve ért el jelentős eredményeket.

Gyürk András szerint dicséret illeti a lengyel elnökséget, hiszen a rendkívüli gazdasági helyzet ellenére, a magyar elnökség örökségével jól sáfárkodva véghezvitte programját. "Siker, hogy végre hatályba léphet a közös gazdasági kormányzást megerősítő hatos csomag. Siker, hogy a napokban aláírták Horvátország csatlakozási szerződését, mint ahogy siker a Keleti Partnerség csúcstalálkozó megrendezése is" – emelte ki felszólalásában a Fidesz delegációvezetője.

A néppárti politikus szerint a lengyel elnökség az energiapolitika terén is jelentős erőket mozgósított. Előrelépés, hogy az importverseny erősítése érdekében a Bizottság uniós tárgyalási mandátumot kapott. Így hatékonyabbá válhat a harmadik országokkal szembeni uniós fellépés, ami 500 millió fogyasztó közös érdeke. Szintén jelentős eredmény, hogy megkezdődtek a Kaszpi-tenger környéki gázvezeték-rendszerről szóló tárgyalások. Ez jelentősen javíthatja az unió ellátásbiztonságát.

A delegációvezető felszólalásában hangsúlyozta, hogy az uniós energiadiplomácia csak akkor lehet sikeres, ha a közös fellépéssel párhuzamosan, teljes erőbedobással dolgozunk az egységes piac megvalósításán is.

A politikus szerint a fenti példák jól jelzik, hogy a magyar és lengyel elnökség egymást erősítve ért el jelentős eredményeket. Európa ugyanis az elmúlt egy évben az említett területeken kétségkívül erősebb lett.