Rendezvények

Óvatos derűlátás

Óvatos derűlátás

2023. november 28.

Helyszín:

Idő: 2023. november 28. |

Strasbourg, 2012. január 17., kedd (MTI) - Óvatos derűlátással nyilatkoztak magyar néppárti európai parlamenti (EP-) képviselők kedden arról, hogy az unióban szakmai alapokra kerülhet a magyar jogalkotásról zajló párbeszéd, és demokratikus mederben folyhat le a Magyarországról szóló vita.

Gyürk András, a magyar néppárti delegáció elnöke szerint az Európai Bizottság által bejelentett három kötelezettségszegési eljárás során lehetőség nyílik arra, hogy a felek szakszerűen kifejthessék és összevethessék jogi álláspontjukat. Az pedig, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerdán megjelenik az EP strasbourgi ülésén, arra ad esélyt, hogy a parlamentben demokratikus mederben folytassák le a Magyarországról szóló vitát – tette hozzá.

Szerinte az, hogy Orbán személyesen fejti ki a véleményét Strasbourgban, az egyfelől a demokratikus elkötelezettség tanúbizonysága, másfelől annak igazolása, hogy a fontosnak ítélt párbeszéd egyik jelentős terepe az EP.

Az "EP esélyt kapott a felelős magatartásara" – fogalmazott Gyürk a szerdára beütemezett vita kapcsán. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy a vita során folytatódik az általa "indulatos rágalomhadjáratnak" nevezett gyakorlat. Ez azonban – hangsúlyozta – az EU egészének okozna károkat, az unió elleni indulatokat szító szélsőségeknek kedvezne.

Deutsch Tamás néppárti EP-képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az unióban nagyon sok kötelezettségszegési eljárást folytatnak le, és Magyarország ellen kifejezetten kevés ilyen eljárás indult.
 

MTI 2012. január 17, kedd