Rendezvények

Nyílt levél Mesterházy Attilához

Nyílt levél Mesterházy Attilához

2023. június 01.

Helyszín:

Idő: 2023. június 01. |

Az Európai Parlament Fidesz delegációja nevében Gyürk András delegációvezető nyílt levelet intézett Mesterházy Attilához a romániai jogsértések kapcsán.

 

Levél Mesterházy Attilának

Tisztelt Elnök úr!

Ezúton tájékoztatom arról, hogy a baloldali többség – az MSZP képviselőinek támogatásával – megakadályozta a romániai jogsértések ügyének napirendre vételét az Európai Parlament e heti ülésszakán.

Bizonyára Ön is tisztában van azzal, hogy a közelmúltban hatalomra került balliberális bukaresti kormány a törvényesség határait messze átlépve avatkozik bele a független demokratikus intézmények működésébe. Emellett a magyar kisebbségek számára rendkívül hátrányos intézkedéseket fogad el. Elég, ha csak a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügyére, vagy az arányos kisebbségi képviseletet veszélyeztető választójogi javaslatokra gondolunk. Aggodalomra adnak okot a magyar közösség önrendelkezési jogait alapjaiban befolyásoló közigazgatási tervek is. Ezek azok a lépések, amelyekről plenáris vitát kívánt volna folytatni az Európai Parlament. De az ezzel kapcsolatos javaslatot a baloldal képviselői leszavazták. 

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben az MSZP képviselői korábban saját maguk kezdeményezték a Magyarországot mondvacsinált indokokkal, alaptalanul elítélő határozatokat az Európai Parlamentben, most a romániai valódi jogsértések ügyében még a vitát is megakadályozzák. Az Ön pártja a választási kampány során azt ígérte, a nemzeti érdekeket képviseli majd Brüsszelben. Sokadik alkalommal tapasztaljuk ennek ellenkezőjét.  

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport nevében arra kérem Önt, szólítsa fel pártjának brüsszeli képviselőit, hogy a magyar kormány lépéseivel kapcsolatos nemzetközi rágalomkampány szítása helyett emeljék fel szavukat az erdélyi magyar közösség védelmében. Egyúttal vesse latba befolyását annak érdekében, hogy az MSZP pártcsaládjához tartozó romániai kormányzó erők hagyjanak fel a kisebbségi jogokat korlátozó politikájukkal.

Üdvözlettel:

Gyürk András

delegációvezető

A Fidesz-KDNP brüsszeli képviselőcsoportja