Rendezvények

Nagy elnökségi siker a hatos jogszabály közös támogatása

Nagy elnökségi siker a hatos jogszabály közös támogatása

2023. november 28.

Helyszín:

Idő: 2023. november 28. |

A magyar európai uniós elnökség további céljainak teljesülését segítő szavazatokra kérte az Európai Parlament képviselőit a Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője, Gyürk András napirenden kívüli, hétfő esti felszólalásban az Erópai Parlament Strasbourgban zajló plenáris ülésén.

A képviselő felszólalásában emlékeztetett, hogy félidejéhez érkezett a magyar uniós elnökség, így érdemes áttekinteni az eddigi eredményeket.
A delegációvezető jelentős sikernek könyvelte el, hogy a Tanácsban nemrégiben megszületett az elvi egyetértés a gazdasági kormányzást erősítő hatos jogszabálycsomagról. Az új szabályok gyors parlamenti elfogadása nagyban javíthatja az európai gazdaság versenyképességét.
Valódi áttörést hozott a februári energiacsúcs is. A közös energiapiac megerősítése és az infrastruktúrafejlesztés eredményeként végre létrejöhet a közös európai energiapolitika. Ezen túlmenően kulcsfontosságú megállapodások születtek a közös agrárpolitika, valamint a kohéziós politika ügyében is.
A képviselő szerint vannak természetesen még nyitott kérdések, ilyen például az uniós romastratégia. Ennek elfogadásával az EU végre hivatalosan is felelősséget vállal majd a romák felzárkóztatásáért.
A politikus felszólalásának zárásaként kiemelte: "a magyar elnökség sikere egyben Európa sikerét is jelenti. Éppen ezért arra kérem Önöket, hogy szavazataikkal továbbra is támogassák a közös célok teljesülését".