Rendezvények

Mit tesznek az európai szocialisták és liberálisok román testvérpártjaik kisebbségellenes intézkedései ellen?

Mit tesznek az európai szocialisták és liberálisok román testvérpártjaik kisebbségellenes intézkedései ellen?

2021. June 25.

Location:

Time: 2021. June 25. |

Nyílt levél Hannes Swobodához és Guy Verhofstadthoz az erdélyi magyar kisebbség érdekeinek védelmében

Gyürk András, a Fidesz EP-delegáció vezetője, Gál Kinga, az EP Kisebbségi Munkacsoportjának alelnöke és Tőkés László, a Magyar Néppárti Képviselőcsoport tiszteletbeli elnöke a mai napon nyílt levelet intézett Hannes Swoboda szocialista és Guy Verhofstadt liberális frakcióvezetőkhöz.  A magyar képviselők a dokumentumban felhívják a figyelmet az újonnan megalakult balliberális román kormány közelmúltbeli aggasztó lépéseire, így a magyar nyelvű orvosképzés megakadályozására, valamint általában az erdélyi magyarság érdekeivel szembeni terveire. Az eset kapcsán felmerül a kérdés: mit kívánnak tenni a szabadságjogok vélt vagy valós megsértése esetén különösen érzékeny szocialista és liberális frakcióvezetők román párttársaikkal szemben?

A levél emlékeztet: az új szocialista-liberális román kabinet egyik első intézkedése a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar nyelvű orvosképzésének megakadályozása volt. A néppárti politikusok szintén felhívják a figyelmet, hogy az új kormányprogram nem tesz említést a Romániában élő nemzeti kisebbségekre, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa.

A dokumentum emellett kiemeli: a balliberális román kormány a választójogi törvény megváltoztatását helyezte kilátásba, amely súlyosan veszélyeztetné a nemzeti kisebbségek arányos képviseletét, a közigazgatási régiók átszervezése pedig szintén kedvezőtlenül érintené e közösségeket. A levél egyben felhívja a figyelmet, hogy a közigazgatási régiók átszervezésére – összhangban a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezménnyel – csakis az érintett közösségekkel való konzultáció után kerülhetne sor.

Gyürk András, Gál Kinga és Tőkés László szerint elfogadhatatlan, hogy az új román kormány a másfélmilliós erdélyi magyar kisebbség anyanyelvi orvosképzéshez való jogát megvonja és a nemzeti kisebbségek jogainak további megsértésére készül. "Ezek a romániai folyamatok szembemennek az Európai Unió alapelveivel és súlyosan veszélyeztetik a kisebbségi jogok érvényesülését" – fogalmaz a dokumentum. Az aláírók szerint az alapvető európai jogok tisztelete nem eshet a pártpolitika áldozatává, ezért a szocialista és liberális frakcióvezetőknek fel kell lépniük ezen intézkedések ellen.

A három néppárti politikus szerint Hannes Swobodának és Guy Verhofstadtnak nyomást kell gyakorolnia a román szocialistákra és liberálisokra. A frakcióvezetők határozott fellépése ezekben az ügyekben ugyanakkor egyedi lehetőséget kínál annak bizonyítására, hogy a kettős mércét nem alkalmazzák politikájukban. A magyar EP-képviselők a levélben egyben jelezték: minden segítséget megadnak nekik ebben a folyamatban.