Rendezvények

Mielőbbi cselekvést az árvízvédelem területén!

Mielőbbi cselekvést az árvízvédelem területén!

2021. February 25.

Location:

Time: 2021. February 25. |

Mind az Európai Uniónak, mind Magyarországnak fokozottabb figyelmet kell fordítania az árvízvédelem kérdésére - jelentette ki Gyürk András, a klímaváltozásról szóló európai parlamenti vitához benyújtott írásbeli állásfoglalásában.

A politikus nyilatkozatában úgy fogalmaz, hogy bármilyen előremutatóak is legyenek a klímaváltozás elleni harc jegyében született uniós javaslatok, a változó éghajlat következményeivel már ma is együtt kell éljünk. A fideszes képviselő emlékeztetett arra, hogy a felmelegedés gyorsulásának üteme egyes országokat fokozottabban érint. "Ezen területek közé tartozik Magyarország is, ahol a változás mértéke az elmúlt évtizedekben jóval meghaladta az átlagos szintet. Azt, hogy nem csupán egy elvont jelenségről van szó, a lakosság a saját bőrén is érzékelhette: nőtt az aszályos időszakok aránya, csökkent a lehulló csapadék mennyisége, jelentős hatást gyakorolva a mezőgazdasági termelésre" – tette hozzá.
 
Gyürk András úgy fogalmazott, hogy az éghajlati szélsőségek talán leglátványosabb megnyilvánulásai a Kárpát-medencében az elmúlt évtized rekord mértékű árvizei voltak. A politikus hangsúlyozta, hogy az árvízvédelem egyike azon területeknek, amelyeken mielőbbi és következetes fellépésre van szükség. Az Európai Uniónak és a tagállamoknak fokozottabb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy az egyre ritkábban, ám akkor nagyobb mennyiségben lezúduló csapadék ne egyszerre terhelje meg a folyókat – jelentette ki, majd hozzátette: "a sík területeken ennek érdekében fel kell térképezni a természetes vízmegtartás lehetőségeit, a hegyvidékeken pedig erdősítések révén kell csökkenteni az árvizek jelentette veszélyt".
 
A politikus kifejezte azon reményét, hogy a döntéshozók nem várják meg a következő árvizekről szóló megdöbbentő híradásokat ahhoz, hogy a cselekvés útjára lépjenek.