Rendezvények

Megszületett a megállapodás a hétéves pénzügyi kerettervről

Megszületett a megállapodás a hétéves pénzügyi kerettervről

2022. december 01.

Helyszín:

Idő: 2022. december 01. |

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén megerősítette az uniós intézmények vezetőinek múlt heti, áttörést jelentő megállapodását a hétéves pénzügyi kerettervét.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a kompromisszum jó hír Magyarország, a magyar polgárok és egész Európa számára, hiszen 2014 és 2020 között további euró milliárdok érkezhetnek Magyarországra a kohéziós politika és a Közös Agrárpolitika keretében.

A delegációvezető nagy sikernek tartja, hogy a magyar kormány erőfeszítéseinek köszönhetően a kisebb tortából Magyarországnak a korábbinál is nagyobb szelet jutott: annak ellenére javult Magyarország pozíciója, hogy az egész hétéves keret 73 milliárd euróval csökkent.

A néppárti politikus szerint előnyös az időközi, kötelező felülvizsgálat bevezetése, amely lehetővé teszi, hogy kedvezőbb gazdasági környezetben az Unió több pénzt mozgósíthasson a közösségi célokra. Fontos eredmény a nagyobb méretű rugalmasság is, amely lehetővé teszi, hogy az éves költségvetések merevsége miatt ne vesszenek el uniós pénzek.