Rendezvények

Megemlékezés a forradalomról

Megemlékezés a forradalomról

2023. június 04.

Helyszín:

Idő: 2023. június 04. |

Gyürk András napirend előtti felszólalása az Európai Parlamentben az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!

Ötven esztendeje ezen a napon, 1956 október 23-án Magyarországon kitört a forradalom. A szovjet elnyomás ellen kibontakozó szabadságharc első ütközetének színhelye a Magyar Rádió székháza volt. A felkelők tudták, hogy a rendszer az erőszak mellett elsősorban a hazugságra épült. A hazugság szimbóluma pedig a kommunista párt szócsöve, a Rádió volt.  A csata a forradalmárok győzelmével végződött, így a rádióban elhangozhattak a később szállóigévé vált szavak: „Hazudtunk este, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon.”

Tisztelt Elnök Úr!

Erőszak és hazugság. Ez tartotta életben a kommunizmust Magyarországon, és erre épült az elnyomás a szovjet blokk többi országában is.
Bár a magyar forradalmat a tank hadoszlopok formájában érkező iszonyatos túlerő eltiporta, ma már tudjuk: Budapest, Prága, Gdansk nem volt hiábavaló és az áldozatok nem hiába adták életüket. Ma Európa nekik is köszönhetően szabad és egységes.
Azért azonban, hogy erőszakra és hazugságra soha többé ne épülhessen rendszer kontinensünkön, emlékeznünk kell. Éppen ezért kezdeményezzük képviselőtársaimmal, hogy november 4-e, a magyar forradalom leverésének napja legyen a kommunizmus áldozatainak emléknapja Európában