Rendezvények

Ma este avatják fel a Wallenberg-termet az Európai Parlamentben

Ma este avatják fel a Wallenberg-termet az Európai Parlamentben

2021. August 01.

Location:

Time: 2021. August 01. |

Az Európai Holokauszt Emléknap alkalmából szervezett európai parlamenti rendezvények keretében ma este kerül sor a Raoul Wallenberg svéd diplomatáról elnevezett, az EP brüsszeli épületében található terem ünnepélyes felavatására. A Magyar Néppárti Képviselőcsoport tisztelettel adózik Raoul Wallenberg példamutató munkássága előtt. A Fidesz EP-delegáció tagjait büszkeséggel tölti el, hogy a magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomata emlékét az Európai Parlament is megőrzi.

A termet ma este Martin Schulz EP-elnök; Nane Maria Annan, Raoul Wallenberg unokahúga; Lena Birgitta Hjelm-Wallén, korábbi svéd miniszterelnök-helyettes, valamint Surján László, az Európai Parlament magyar alelnöke ceremoniális keretek között avatja fel. 

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport tisztelettel adózik Raoul Wallenberg munkássága előtt. Wallenberg igaz európaiként és igaz emberként, a náci uralom veszélyei ellenére is embertársai életét próbálta menteni Budapesten.

Raoul Wallenberg olyan magatartásról tett tanúbizonyságot, amely például szolgál egész Európára számára. A ma este során róla elnevezett terem révén szellemisége az Európai Parlament falai között is tovább él.

 

Háttér: A Wallenberg-terem elnevezésére irányuló svéd képviselők kezdeményezését a Magyar Néppárti Képviselőcsoport is felkarolta és lobbizott annak sikere érdekében. A döntést végül tavaly tavasszal az Európai Parlament Elnöksége hozta meg. A kijelölt terem az Európai Parlament brüsszeli épületében található kiemelt jelentőségű terem, amely elsősorban a Tanáccsal való egyeztető tárgyalások színhelye.

Az Európai Holokauszt Emléknap alkalmából szervezett ma esti többórás rendezvényen beszédet mond többek között Martin Schulz, az EP elnöke; Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke; Cecilia Malmström svéd uniós biztos; Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke. A rendezvényt Roby Lakatos hegedűművész előadása gazdagítja.

A magyar kormány a 2012-es évet az embermentő diplomata születésének 100. évfordulója alkalmából Raoul Wallenberg Emlékévnek nyilvánította, és felállította az ún. Raoul Wallenberg Emlékbizottságot. Az emlékév során számos eseményre került sor hazánkban és Európa több országában.