Egyéb

Kérdéses Magyar Bálintnak, az ETI igazgatótanácsa tagjának a függetlensége

Kérdéses Magyar Bálintnak, az ETI igazgatótanácsa tagjának a függetlensége

2012. 03. 20.

Magyar Bálint – a magyar liberális párt (Szabad Demokraták Szövetsége) volt elnöke, illetve volt magyar oktatási miniszter, aki jelenleg az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (ETI) igazgatótanácsának tagja – részletes politikai nyilatkozatot tett közzé az Osteuropa 2011. decemberi számában „Autokratie in Aktion – Ungarn unter Orbán” (Működésben az autokrácia – Magyarország Orbán alatt) címmel, erősen kritizálva a magyar kormány legutóbbi reformjait.

Az ETI összeférhetetlenségét szabályozó magatartási kódexe I. mellékletének (2) bekezdése kijelenti, hogy „az igazgatótanács tagjának személyes minőségben, valamint az ETI és küldetésének lehető legjobb érdekeit szem előtt tartva kell eljárnia, függetlenül bármilyen esetleges tudományos, intézményi, ipari, politikai vagy egyéb konkrét érdektől”.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz, amelyben kiemeli, hogy Magyar Bálint nyilatkozata egy nyílt politikai vádirat, amely ellentmond az ETI magatartási kódexe alapelveinek.  Ezért a néppárti politikus kezdeményezi, hogy a Bizottság indítson vizsgálatot az ügyben.