Energetika

Brüsszel rácáfolt a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldalra: Már az Európai Bizottság is a rezsicsökkentést ajánlja a tagállamoknak

2022. 03. 09.

A háborús helyzet következtében megugró energiaárak enyhítésére új javaslatcsomagot mutatott be az Európai Bizottság. A REPowerEU elnevezésű dokumentumban a gázellátás diverzifikációja mellett az emberek és a családok megvédésére a hatósági árszabás bevezetését javasolják. Bebizonyosodott, hogy Brüsszel szerint is a magyar rezsicsökkentés a legjobb eszköz az energiaválság kezelésére. A baloldal ezzel szemben folyamatosan támadja és eltörölné az intézkedést.

Friss javaslatában a Bizottság elismeri, hogy a magas energiaárak miatt nőhet az energiaszegénység és az infláció is. Brüsszel szerint minden eszközt be kell vetni az emberekre és vállalkozásokra nehezedő terhek mérséklésére. Ezért, eddigi álláspontjukat megváltoztatva, már támogatják a magyar rezsicsökkentéshez hasonló hatósági árszabást Európa-szerte.

Ezzel szemben a baloldal támadja és, ha tehetné, eltörölné a rezsicsökkentést. Szerintük az embereknek „igenis érezniük kell az energiaár növekedést”. ”Miniszterelnökjelöltjük, Márki-Zay Péter az intézkedést „népbutításnak”, a megfizethető energiára vágyó választókat „sötétben tartott, trágyával etetett gombáknak” tartja.

A baloldal ötletelésére most rácáfolt a valóság. Magyarországnak nem szabad visszafordulnia a kudarcos múltba, hanem előre kell mennie a rezsicsökkentés Európának mintául szolgáló útján. Ez is az áprilisi választások tétje.