Rendezvények

Helyre kell állítani Európa versenyképességét!

Helyre kell állítani Európa versenyképességét!

2020. October 26.

Location:

Time: 2020. October 26. |

A március 20-21-ei Európai Tanács ülésén az Unió versenyképességét vitatják meg az állam- és kormányfők. Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője az ülést előkészítő vitában kiemelte, hogy az új európai vezetés legfontosabb feladata az Unió versenyképességének helyreállítása lesz.

Európa ipara stratégiai fontosságú az Unió gazdasági növekedése és foglalkoztatása szempontjából. Az utóbbi években azonban kontinensünk világgazdaságban betöltött szerepe fokozatosan csökkent, az európai ipar versenyhátrányba került. A delegációvezető szerint ez világosan kijelöli a következő európai vezetés feladatát: "Meg kell erősíteni az Unió versenyképességét! Biztosítani kell, hogy a versenyképességi szempontok szerves részét képezzék az uniós szakpolitikáknak!".
 
A probléma súlyosságát kiválóan példázza az uniós acélipar helyzete. Az utóbbi években számos európai acélgyár tulajdonosa kényszerült kapacitásleépítésre vagy üzembezárásra, melynek következtében 60 ezer munkahely szűnt meg. "Az elhúzódó pénzügyi válság, a gazdasági realitásokat figyelmen kívül hagyó uniós klímapolitika és a folyamatosan emelkedő energiaárak versenyhátrányt jelentenek az európai acéltermelők számára" – hangsúlyozta a néppárti politikus. Az ágazat versenyképessége Magyarország számára is kulcsfontosságú, hiszen a Dunaferr stabil működése és hosszú távú jövedelmezősége kiemelt magyar érdek.
 
Az uniós ipar hosszú távú versenyképessége szempontjából elengedhetetlen, hogy a 2030-as klíma- és energiacsomag figyelembe vegye a gazdaság teljesítőképességét, a technológiai korlátokat és a nemzetközi szereplők visszafogott kibocsátás-csökkentési ambícióit. Ahhoz, hogy Magyarországhoz hasonlóan az Európai Unió ismét versenyképessé és termelési központtá váljon, a klímavédelmi megfontolások mellett mérsékelni kell az uniós energiaárakat. "A versenytársainkhoz képest 2-3-szor magasabb energiaárak túlzott terhet rónak az uniós iparra. Ezért Brüsszelnek és a tagállamoknak mindent meg kell tenniük az energiaárak féken tartása érdekében" – zárta felszólalását a delegációvezető.