Rendezvények

Gyürk András vezeti a Fidesz választási kampányát

Gyürk András vezeti a Fidesz választási kampányát

2022. november 29.

Helyszín:

Idő: 2022. november 29. |

Orbán Viktor pártelnök a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, Gyürk András pedig a kampányfőnöke.

 

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője az MTI-nek adott interjújában közölte: a korábban meghozott és érvényben lévő személyi döntés úgy szól, hogy Orbán Viktor a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, és ez mindaddig így is marad, amíg ezzel ellentétes döntés nem születik. A választásokhoz kapcsolódó döntésekről menetrendet mindaddig nem állítanak fel, ameddig esély van arra, hogy jövő április-májusnál korábban lehet az országgyűlési választás.

Az ellenzéki politikus fontosnak nevezte a kormányzás szempontjából, hogy tekintélyes miniszterelnök álljon az ország élén, hiszen egy ilyen kormányfővel nem lehet azt megtenni, amit Szlovákia tett Bajnai Gordon jelenlegi miniszterelnökkel. Ha van egy kormányfő, akinek olyan európai tekintélye van, mint Orbán Viktornak, "az az ország számára már egy olyan ugródeszka, amelyről sokkal könnyebb elrugaszkodni, mint most".

A kormányfőjelölthöz hasonlóan a kampányfőnök esetében is a még hatályban lévő személyi döntés az érvényes, azaz az európai parlamenti (EP) választáson is kampányfőnökként tevékenykedő Gyürk András tölti be ezt a tisztséget. Az uniós választások sikere miatt a személycsere fel sem merült ezen a poszton sem.

A Fidesz készen áll a választásra, már a képviselőjelöltek meghallgatása is folyik. Orbán Viktor más pártvezetők társaságában – Kövér László választmányi elnökkel, Kubatov Gábor pártigazgatóval, Varga Mihály alelnökkel, illetve az adott regionális igazgatóval – egyenként beszélget egy Budapest melletti településen csaknem egy órát a potenciális jelöltekkel, akik az esetek nagy részében egyben választókerületi elnökök is. Ezeken a megbeszéléseken az elmúlt négy év teljesítményét értékelik, és a pártelnöki fundamentumok alapján áttekintik a Fidesz és a leendő kormány előtt álló feladatokat. A meghallgatásokat várhatóan november elején vagy közepén le is zárják.

Az elnöki stáb vezetője arra a kérdésre, hogy a mostani frakcióból hányan nem indulnak a választáson, kifejtette: a jelenlegi képviselőcsoport tagjainak több mint fele választókerületi elnök, akik nagy valószínűséggel újra indulni fognak. Lesznek viszont "újoncok" is. Az MSZP-vel ellentétben a Fidesz a képviselőjelöltjeivel nem köt írásos szerződést, mert "erre nincs szükség, ugyanis a mi pártunkban az adott szó számít".

A párt "klasszikus" szövetségeseivel – KDNP, Fidelitas, Kisgazda Polgári Egyesület – Kisgazda Polgári Szövetség, Lungo Drom, Nemzeti Fórum, Vállalkozók Pártja, Magosz – továbbra is érvényben vannak az együttműködési megállapodások.

A programalkotásról szólva kiemelte, hogy Orbán Viktor külön megbízólevelet adott néhány szakembernek. Példaként említette Szapáry Györgyöt, a jegybank volt alelnökét, aki a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felel; Szász Károlyt, a PSZÁF volt elnökét, akit a pénzügyi felügyelet megújításáról szóló koncepció kidolgozásával bízott meg; Fónagy Jánost, ő a közösségi közlekedés megújításával kapcsolatos koncepción dolgozik; illetve Balogh Gábor öttusázó világbajnokot, aki a sportutánpótlás újjászervezéséért felel; a gazdasági műhelyekben pedig Matolcsy György és Varga Mihály dolgozik.

A javaslatokat "lajstromozzák", azt azonban, hogy végül melyiket választják, attól függ, mikor lesznek a választások, hiszen látszik, hogy még sok "csontváz esik majd ki a szekrényekből".

Arra a felvetésre, egyértelműnek tartják-e a Fidesz győzelmét, úgy válaszolt: demokráciában sohasem lehet lefutott egy választás. "A labda gömbölyű, 0-0-ról indul az állás, az eredmény pedig bármi lehet" – fogalmazott. Tény, hogy a közvélemény-kutatások fölényes Fidesz-győzelmet mutatnak, de "tanultunk 2006 eseményeiből, és ismerjük a szocialistákat, akik bármikor bármire képesek, és amikor a túlélésükért küzdenek, mint ahogyan azt teszik most, akkor a legaljasabb, legmocskosabb megoldásokra is fel kell készülnünk". Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a következő választások előtt minden idők legdurvább kampányára számít.

A Jobbikkal kapcsolatban kifejtette: a szocialisták kreáltak maguknak egy ellenfelet, amellyel most a második helyért küzdenek. Arra a kérdésre, hogy vajon valóban az MSZP kreálta-e a Jobbikot, úgy reagált: a Fidesznek, mint jobbközép pártnak a lehető legkisebb érdeke fűződik ahhoz, hogy létrehozzon még egy pártot a jobboldalon. Az MSZP sikerének kulcsa pedig korábban az volt, hogy megosztott volt a jobboldal, ezért "nyilvánvaló, hogy kinek volt az érdeke" ezen az oldalon egy új erő megjelenése.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, pénzügyileg is meglehetősen nehéz "a semmiből" létrehozni és fenntartani egy pártot, és mivel a Fidesztől biztosan nem érkezett pénz a Jobbikhoz, marad a kizárásos alapon való kalkulálás.