Rendezvények

Gyürk András választási megfigyelőként Nigériában

Gyürk András választási megfigyelőként Nigériában

2023. november 30.

Helyszín:

Idő: 2023. november 30. |

Gyürk András április 19. és 22. között az amerikai Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) delegációjának társelnökeként választási megfigyelő volt a nigériai elnök- és parlamenti választásokon

A delegációt Abbe Apollinaire Muholongu Malumalu, a Kongói köztársaság független választási bizottságának elnöke vezette, további társelnöke Pierre-Richard Proper, egykori amerikai nagykövet volt.

Az IRI kilenc éve munkálkodik a demokratikus intézményrendszerek megszilárdításán Nigériában. 2003 óta tevékenységének középpontjában a politikai pártok választások közötti megerősítése áll. Az IRI választási megfigyelői figyelemmel kísérték már többek között az 1999-es és 2003-as elnök- és parlamenti választásokat is, valamint az 1998-as, 1999-es helyi (önkormányzati) választásokat is.

A mostani, 2007-es elnök- és parlamenti választások során az IRI megfigyelői súlyos hiányosságokról számoltak be. Egyes szavazóhelyiségeket késéssel nyitottak meg, több pedig a meghirdetettnél korábban bezárt, a változtatgatás kedvezőtlenül befolyásolta a szavazást. A választásokat emellett erőszakos cselekmények is kísérték. Az IRI azonban bízik abban, hogy a választási folyamat negyedik, jogorvoslati szakaszában a megfelelő jogi fórumokon orvosolni fogják a különböző jogsértéseket.