Rendezvények

Gyürk András Szaúd-Arábiában tárgyalt

Gyürk András Szaúd-Arábiában tárgyalt

2021. August 01.

Location:

Time: 2021. August 01. |

Gyürk András november 25. és 29. között a szaúd-arábiai parlament meghívására – az Európai Parlament Arab-Félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének tagjaként – utazott Szaúd-Arábiába.

A delegációt Holger Krahmer liberális képviselő vezette. A küldöttség tagja volt továbbá: Gyürk András, a Magyar Néppárti Képviselőcsoport vezetője, Paul Rübig, Jutta Steinruck, Jacek Wlosowicz, valamint Slavi Binev. Szaúd-Arábia stratégiai szerepet játszik az Arab- Félszigeten és a közel-keleti régióban is. Az európai parlamenti delegáció üdvözölte Szaúd-Arábia azon erőfeszítéseit, amelyet az Öböl-menti Együttműködési Tanács, illetve az Arab Liga kulcsfontosságú tagjaként a jemeni, illetve a szíriai helyzet megoldására tesz.

Az európai parlamenti küldöttséget fogadták a Súra Tanács képviselői, Osama Ali Majed Kabbani, a Súra európai ügyekért felelős képviselőjének vezetésével. A Súra Tanács a parlament szerepét tölti be Szaúd-Arábiában.

Ezután a delegáció tagjai találkoztak az Olaj és Ásványi Erőforrásokért felelős miniszterrel, az Öböl-menti Együttműködési Tanács főtitkárával, a Kereskedelmi és Iparkamarák Tanácsának képviselőivel, és a Külügyminisztérium helyettes-államtitkárával, valamint számos, uniós üzleti kapcsolatokkal foglalkozó üzletemberrel. Majd a delegáció aktív társadalmi szerepet vállaló szaúdi nőkkel találkozott. A megbeszélésen elhangzott: a nők helyzete a szaúdi társadalomban fontos kérdés. A politikai jogok korlátozása mellett, számos gazdasági jog megilleti őket, így vállalkozást vezethetnek és különböző civil szervezetekben is szerepet vállalhatnak. A nyugati világ részéről számos kritika éri Szaúd-Arábiát amiatt, hogy korlátozza a nők fizikai és politikai mozgásterét, azt például, hogy nem vezethetnek autót, vagy, hogy a helyhatósági választásokon nem vehetnek részt. 

Az EP delegáció ellátogatott Dzsidába is. A képviselők jártak az ottani Kereskedelmi és Iparkamarák Tanácsának képviselőinél, de találkoztak női vállalkozókkal, valamint felkeresték az Iszlám Konferencia Szervezetét (OIC) és  a King Abdul-Aziz City of Science and Technology-t is (KACST).

A két fél közötti tárgyalások legfontosabb eredménye az EU-szaúd-arábiai Szabadkereskedelmi Egyezmény továbbfejlesztése volt. Az EP képviselők kifejezték: szeretnének újabb lendületet adni a két fél közötti tárgyalásoknak, valamint szeretnék, ha a megállapodást kiterjesztenék további területekre is. Ennek érdekében Karel De Gucht Kereskedelmi Biztos várhatóan jövőre Szaúd-Arábiába látogat.

Oktatási színtéren számos együttműködési területet jelöltek meg. A felek fontosnak tartják, hogy konkrét projektek és programok keretén belül együttműködjön Szaúd-Arábia és az EU. A küldöttség kifejtette, hogy a szaúdi nőknek a társadalomba való teljes mértékű integrálását fontosnak tartja. Ehhez kapcsolódóan a delegáció pozitívan fogadta Abdullah bin Abdul-Aziz király azon ígéretét, miszerint a 2015-ös önkormányzati választásokon már a nők is szavazhatnak.