Rendezvények

Gyürk András nyílt levele Mesterházy Attilához

Gyürk András nyílt levele Mesterházy Attilához

2021. March 01.

Location:

Time: 2021. March 01. |

Az Európai Parlament Fidesz delegációja nevében Gyürk András delegációvezető nyílt levelet intézett Mesterházy Attilához a közös baloldali, Magyarországot elítélő EP határozattal kapcsolatosan.

Levél Mesterházy Attilának

Tisztelt Elnök Úr!

Ezúton tájékoztatom Önt arról, hogy az Európai Parlament baloldali frakciói a tegnapi nap folyamán benyújtottak egy Magyarországot elítélő határozattervezetet. Az állásfoglalást az MSZP két képviselője, Göncz Kinga és Tabajdi Csaba is aláírta. A határozat Magyarország önrendelkezését súlyosan sértő pontokat tartalmaz, és kilátásba helyezi a Lisszaboni Szerződés hetedik cikkelyének alkalmazását is.

Ön is tudja, hogy a hetedik cikkely alkalmazása esetén Magyarország elveszítheti a szavazati jogát, és veszélybe kerülhet több ezermilliárd forint uniós támogatás is. Felesleges hangsúlyoznunk, hogy ez milyen drámai következményekkel járna hazánk számára.

A baloldali határozattervezetet annak ellenére benyújtották, hogy Ön pár nappal ezelőtt arról beszélt, a magyar szocialista képviselők a nemzeti érdekeket szem előtt tartva dolgoznak Brüsszelben.

A baloldali határozat annak ellenére született, hogy az EP szocialista frakcióvezetője múlt héten Budapesten még úgy foglalt állást: a hetedik cikkely Magyarországgal szembeni alkalmazása semmiképpen sem jöhet szóba.

A baloldali határozattervezet annak ellenére került megfogalmazásra, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány között hivatalos párbeszéd zajlik az egyes magyar törvények módosításáról. Meg sem várva ennek a párbeszédnek az eredményét az állásfoglalás úgy fogalmaz meg ítéletet, hogy a tárgyalás még véget sem ért. Ez a koncepciós perek gyakorlatára jellemző eljárás.

Tisztelt Elnök Úr!

A Fidesz európai parlamenti képviselői nevében kéréssel fordulok Önhöz. Szólítsa fel Göncz Kingát és Tabajdi Csabát, ne támogassák a hetedik cikkelyről rendelkező határozatot! Egyúttal lépjen fel határozottan annak érdekében, hogy a parlament baloldali erői vonják vissza az állásfoglalást!

Amennyiben az Európai Parlament baloldali többsége a kérdéses határozatot elfogadja, az nem pusztán Magyarországnak árt, hanem a közös európai gondolatot rombolja. Egy felelőtlen határozat tovább erősítené az Európai Unióval szembeni fenntartásokat, és a szélsőséges nézetek megerősödéséhez vezethet. Ez Önnek sem állhat szándékában.

Önök pár nappal ezelőtt azt ígérték, hogy a nemzeti érdekekért fognak dolgozni. Itt az ideje, hogy ezt tettekben is bizonyítsák!

                                                         Üdvözlettel:

                                                                                 Gyürk András

                                                                                delegációvezető

                                                              Fidesz, Európai Parlamenti Képviselőcsoport