Rendezvények

Gyürk András az EU-állásfoglalásról: a dokumentumnak nincs jogi kötőereje és az európai gondolatnak okoz kárt

Gyürk András az EU-állásfoglalásról: a dokumentumnak nincs jogi kötőereje és az európai gondolatnak okoz kárt

2021. July 30.

Location:

Time: 2021. July 30. |

Brüsszel, 2012. február 16., csütörtök (MTI) - Az Európai Parlament (EP) által Magyarországgal kapcsolatban elfogadott csütörtöki állásfoglalásnak nincs jogi kötelező ereje és a dokumentum az európai gondolatnak okoz valódi kárt - hangsúlyozta Gyürk András, a magyar néppárti EP-képviselőcsoport elnöke az MTI-nek telefonon adott rövid értékelő nyilatkozatában.

Gyürk szerint az EP-határozat nyugodtan nevezhető "párthatározatnak" is, hiszen gyakorlatilag a nemzetközi baloldal véleményét tükrözi.
    Árulkodó a hetedik cikk említése – mondta a fideszes politkus. Ezzel arra utalt, hogy az EP-határozat felveti: meg kell vizsgálni, hogy kell-e alkalmazni Magyarország vonatkozásában az EU alapszerződésének hetedik cikkét. E szóban forgó paragrafus az uniós értékek valamely tagállamban való veszélyeztetettsége esetén követendő eljárásról szól.
    A most elfogadott EP-határozat ugyan csupán a 7. cikk első bekezdését említi, amely nem szankciós, hanem pusztán megfigyelési szakaszt jelent, ám Gyürk András felhívta a figyelmet arra: a 7. cikk bekezdései egymásra épülnek, és végeredményben elvezethetnek akár egy tagállam EU-szavazati jogának, illetve uniós források folyósításának a felfüggesztéséhez is.
     A hetedik cikket tehát annak megfogalmazói "meglengetik" – fogalmazott a néppárti magyar képviselőcsoport elnöke -, de abból valóság soha nem lesz, hiszen a szóban forgó cikk alkalmazásáról az uniós tagállamoknak kellene dönteniük, ez pedig Gyürk szerint kizárt.
    Gyürk András úgy véli: a baloldali stratégia arra irányulhat, hogy ilyen eszközökkel felülbírálják a magyar választók kétharmados többséget eredményező döntését, ez a mostani határozat azonban "erre a célja alkalmatlan eszköz".
    A fideszes politikus ehhez hozzáfűzte: lehet, hogy a határozattal Magyarországnak akartak ártani, ám az valódi kárt az európai gondolatnak okoz, a szélsőségeseket erősíti.

 MTI 2012. február 16, csütörtök