Rendezvények

Gyurcsány Ferenc javaslatai: felelőtlen ötletparádé

Gyurcsány Ferenc javaslatai: felelőtlen ötletparádé

2021. February 28.

Location:

Time: 2021. February 28. |

A magyar miniszterelnök évértékelőjében újra jelét adta annak, hogy a kormány energiapolitikáját a sodródás és a felelőtlen ötletelés jellemzi. A félmondatokban bemutatott javaslatok azt is egyértelművé tették: Magyarországnak ma nincs egységes energiastratégiája.

A kormányfői helyzetértékelésnek már a kiindulópontja is hamisnak bizonyult. Gyurcsány Ferenc szerint a kormány sikeresen hárította el a gázkrízist. A valóság ezzel szemben az, hogy az elmúlt évek tétlenségének köszönhetően Magyarország teljesen kiszolgáltatottan szemlélte az orosz-ukrán gázvita következményeit és az Európai Uniótól várt megoldást.
 
Az évértékelőben fontos szerepet kapott a gáztól való függőség mérséklése. Ezért is érthetetlen számunkra, hogy miért övezte hallgatás az alternatív szállítási útvonalak ügyét, vagy az energiahatékonyság kérdését. Az energiahatékonyság mellőzése különösen azért fájó, mert Magyarország ezen a területen rendelkezik a legnagyobb lehetőségekkel. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Nemzeti Energiahatékonysági Program keretében idén mindössze 1,4 milliárd forintot különítettek el a beruházások támogatására.
 
Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy a jövőben nagyobb mértékű támogatást élveznek majd a megújuló energiaforrások. Azt viszont elhallgatta, hogy Magyarországon a zöld energia éppen az egyik napról a másikra változó szabályozásnak köszönhetően nem fejlődhetett az elmúlt években. A kiszámíthatatlan törvényi háttér miatt hazánkban a megújuló termelés első ránézésre javuló aránya valójában fatüzelést takar.
 
Az évértékelőben arról is értesülhettünk, hogy a jövőben új atomerőművi blokkok épülnének. A kormányfő azonban a leginkább lényeges információkkal adós maradt. Nem tudjuk, hogy ki építené az atomerőművet és hogy az adófizetők állnák-e a számlát. Úgy véljük, bármilyen döntés szülessen is a nukleáris energia hazai felhasználására vonatkozóan, azt széleskörű társadalmi párbeszédnek és nem felületes kommunikációs paneleknek kell megelőzniük.