Rendezvények

Fideszes tisztségviselők az Európai Parlamentben

Fideszes tisztségviselők az Európai Parlamentben

2020. October 25.

Location:

Time: 2020. October 25. |

A Fidesz és az MDF közös európai parlamenti (EP) delegációja az egyetlen a magyar képviselőcsoportok közül, amely minden EP-bizottságban helyet kapott - jelentette be Szájer József, e delegáció tagja csütörtökön Strasbourgban.

Szájer a többi magyar képviselővel együtt az EP alakuló ülésén vesz részt az elzászi nagyvárosban. Bár a bizottsági tagságok elosztásáról még hátra van a hivatalos szavazás, a különböző politikai erők már megállapodásra jutottak ezekben a kérdésekben. Eszerint ő maga – aki egyébként a konzervatív és kereszténydemokrata erőket tömörítő Európai Néppárt (EPP) frakciójának egyik alelnöke lett – a parlament belső piaci, illetve külügyi bizottságában, valamint a külügyi bizottságon belül működő emberjogi albizottságban dolgozik majd. Schmitt Pál megkapja a kulturális bizottság első alelnöki tisztségét, emellett a környezetvédelmi bizottság tagja lesz. Schöpflin György az alkotmányügyi, illetve a külügyi bizottságban, s az emberjogi albizottságban fog tevékenykedni. Barsiné Pataky Etelka a közlekedési-idegenforgalmi bizottságnak, valamint az ipari bizottságnak lesz a tagja. Gyürk András az ipari, valamint a kulturális, s a petíciós bizottságban dolgozik majd.
Surján László a költségvetési, valamint a regionális fejlesztési bizottságnak lesz tagja. Becsey Zsolt a gazdasági-pénzügyi bizottság és a közlekedési-idegenforgalmi bizottság munkájában vesz majd részt. Járóka Lívia a bel- és igazságügyi, valamint a nők jogaival foglalkozó bizottságban, s emellett még a kulturális bizottságban dolgozik majd. Glattfelder Béla a külkereskedelmi bizottságnak, a mezőgazdasági bizottságnak és a halászati bizottságnak lesz tagja. Őry Csaba a foglalkoztatási-szociális bizottság és a fejlesztési bizottság munkájában vesz majd részt. Pálfi István a regionális, valamint a költségvetési, s – ami egy külön testület – a költségvetés-ellenőrzési bizottságban fog tevékenykedni. Gál Kinga a bel- és igazságügyi, illetve a jogi bizottságnak lesz tagja. Az MDF-es képviselő, Olajos Péter pedig a környezetvédelmi, illetve a belső piaci bizottság munkájában vesz majd részt.
Emellett a Fidesz-MDF-képviselőcsoport kapta az EP-horvát parlamenti vegyesbizottság elnöki, s az EP-román parlamenti vegyesbizottság első alelnöki tisztségét, azaz komoly szerepet játszhatnak majd ezen országok EU-csatlakozási folyamatában. Szájer a megszerzett bizottsági tisztségek kapcsán azt hangoztatta, hogy minden igényük teljesült. Mint mondta, azzal, hogy minden parlamenti bizottságban helyet kaptak, az Európai Parlament munkájának összes területén módjuk lesz a döntések befolyásolására. Ráadásul a jelöléseknél két fő céljuk volt: a kisebbségek ügyeivel való foglalkozás (s itt a külügyi, a bel- és igazságügyi, illetve a kulturális bizottságnak van kulcsszerepe, valamint a parlamenti vegyesbizottságoknak), illetve a vidékfejlesztés és az infrastruktúra ügyeinek előtérbe helyezése, amit szintén segíthetnek az érintett bizottságokban megszerzett helyeik.

Forrás: MTI