Rendezvények

Európa Tanács: Eredményesen lezárult a párbeszéd a médiaszabályozásról

Európa Tanács: Eredményesen lezárult a párbeszéd a médiaszabályozásról

2021. March 07.

Location:

Time: 2021. March 07. |

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára ma délelőtt tartott sajtóeseményen kijelentette: A magyar kormány kielégítő választ adott a szervezet által a médiaszabályozás kapcsán megfogalmazott észrevételekre, ezáltal eredményesen lezárult a párbeszéd Magyarország és az Európa Tanács között. A Magyar Néppárti Képviselőcsoport üdvözli Jagland úr bejelentését, egyben felhívja az Európai Parlament baloldali és liberális képviselőit: hagyjanak fel a további hisztériakeltéssel, az ország és a magyar kormány alaptalan rágalmazásával.

Thorbjorn Jagland a mai eseményen többek között kijelentette: A magyar kormány kielégítő választ adott a szervezet által a médiaszabályozás kapcsán megfogalmazott észrevételekre, a sikeres egyeztetéseknek köszönhetően több jogszabály megváltozott Magyarországon, a végrehajtó hatalom nem gyakorolhat ellenőrzést a média fölött.

A Fidesz európai parlamenti delegációja üdvözli az Európa Tanács főtitkárának bejelentését. A Magyar Néppárti Képviselőcsoport a magyar kormány elleni baloldali rágalomkampány megindítása óta többször leszögezte: Az európai szocialisták, liberálisok, zöldek és kommunisták pártpolitikai érdekekből gerjesztenek alaptalan vádakat a magyar kormány ellen. Az esetleges vitás kérdések kapcsán folyamatosan zajlanak az egyeztetések az érintett felek között. E párbeszéd lezárása előtt ítéletet hozni pedig felelőtlen, pusztán pártpolitikai érdekeket szolgál, ugyanakkor súlyosan rontja Magyarország megítélését és szemben áll a magyar polgárok érdekeivel.

Az eredményesen lezárult párbeszéd fényében a Magyar Néppárti Képviselőcsoport ezúton ismételten felszólítja a baloldali, köztük a magyar szocialista európai parlamenti képviselőket: Fejezzék be az ország lejáratását és a magyar kormány alaptalan rágalmazását.

 

Háttér: Mint ismeretes, az EP állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyekkel foglalkozó bizottságának múlt hétfői ülésén a magyarországi médiaszabályozásról rendeztek vitát. Az ülésen Renata Weber, román liberális politikus többek között kijelentette: neki magyar újságírók a napi gyakorlattá váló cenzúra, az egyre növekvő nyomás miatt panaszkodnak, s szerinte aggasztó a magyar sajtó állapota. Göncz Kinga MSZP-s EP-képviselő pedig román kollégájával egyetértve azt kifogásolta, hogy a magyar médiaszabályozásról készített dokumentum nem kellően ambiciózus, számos kérdést nem vizsgál.