Rendezvények

Elutasítjuk a kettős mércét és a diszkriminációt!

Elutasítjuk a kettős mércét és a diszkriminációt!

2022. november 29.

Helyszín:

Idő: 2022. november 29. |

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport sajtóközleménye - Tíz közép-kelet-európai ország (Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia) néppárti delegációvezetője a mai napon nyílt levelet intézett José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez. A levélben az európai parlamenti képviselők az elmúlt időszakban a közép-kelet-európai állampolgárokat érő diszkriminatív intézkedésekre hívják fel a figyelmet, egyben kérik a Bizottság erélyes fellépését. A levél társkezdeményezői Gyürk András magyar, és Jacek Saryusz-Wolski lengyel néppárti delegációvezetők voltak.

A dokumentumban a néppárti politikusok emlékeztetnek: Hollandiában a szélsőséges Szabadságpárt (PVV) még februárban honlapot indított, hogy az ott élő kelet-európai munkavállalókkal szembeni negatív tapasztalatoknak és véleményeknek platformot adjon. Belgiumban pedig egy szélsőséges flamand párt (Vlaams Belang) hasonló honlapot indított a bevándorlókkal kapcsolatos visszaélések jelentésére. A levélírók szintén emlékeztetnek: múlt héten Svájc bejelentette, hogy korlátozza a 2004-ben az Unióhoz csatlakozott közép-kelet-európai országokból érkező polgárok bevándorlását.

A levélírók határozottan elítélik ezeket az intézkedéseket. "Ezek a diszkriminatív akciók szembemennek az alapvető európai értékekkel, mint az emberi méltóság, szabadság, egyenlőség, jogbiztonság és az emberi jogok tisztelete. Ezek az elfogadhatatlan jelenségek a közép-kelet-európai polgárokat másodosztályú polgárokká alacsonyítják és az Unió alapjainak – az európai polgárok közötti egyenlőség – lerombolásával fenyegetnek " – áll a levélben.

"A diszkrimináció minden formája elfogadhatatlan, érkezzen az akár az Európai Unión belülről vagy kívülről. Ezek a diszkriminatív jelenségek veszélyes precedenst teremtenek és felbátoríthatják a szélsőséges politikai erőket, hogy hasonló akciókat kezdeményezzenek a közép-kelet-európai polgárokkal szemben. Ez rendkívül veszélyes következményekhez vezethet, úgymint az idegengyűlölet, az extrémizmus és a szélsőjobboldali irányzatok megerősödése, egyben mély megosztottságot teremthet az európai nemzetek között, ezáltal gyengítve az egész Európai Uniót" – fogalmaz a dokumentum.

Mindezek fényében a levélben a tíz közép-kelet-európai néppárti delegációvezető felszólítja az Európai Bizottságot, hogy a közös európai értékek védelmében erélyesen lépjen fel ezen és minden más, az uniós polgárokat megkülönböztető intézkedés ellen. A levélírók felszólítják José Manuel Barrosót: lépjen fel a kettős mércével szemben és minden erejét latba vetve gyakoroljon nyomást a diszkriminatív intézkedések megszüntetése érdekében.

Az aláíró néppárti delegációvezetők:

Gyürk András, Magyarország, a levél társkezdeményezője;

Jacek Saryusz-Wolski, Lengyelország, a levél társkezdeményezője;

Theodor Dumitru Stolojan, Románia;

Zuzana Roithoá, Csehország;

Andrey Kovatchev, Bulgária;

Anna Záborská; Szlovákia;

Vytautas Landsbergis, Litvánia;

Krišjānis Kariņš, Lettország;

Tunne Kelam, Észtország;

Milan Zver, Szlovénia.

 

Háttér:

A levél az alábbi linken érhető el.

A tíz közép-kelet-európai ország (Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia) néppárti delegációja összesen 85 képviselővel rendelkezik az Európai Parlamentben.

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport korábban nyilatkozatban tiltakozott a holland Szabadságpárt által indított, a közép-kelet-európai polgárokat diszkrimináló honlappal szemben.