Rendezvények

Egyértelmű üzenet: Az Európai Bizottság gazdasági előrejelzése szerint Magyarország jobban teljesít

Egyértelmű üzenet: Az Európai Bizottság gazdasági előrejelzése szerint Magyarország jobban teljesít

2022. augusztus 13.

Helyszín:

Idő: 2022. augusztus 13. |

Az Európai Bizottság ma közzétett gazdasági előrejelzése szerint szinte az összes gazdasági mutatóban további javulás várható Magyarországon a következő években: csökken a munkanélküliség és az államadósság, gyorsul a gazdasági növekedés, a költségvetési hiány pedig 3% alatt marad. Ez egyértelmű üzenet Európából: Magyarország ma jobban teljesít, mint korábban. Ez Magyarország és a magyar polgárok sikere.

Az Európai Bizottság ma közzétett átfogó őszi gazdasági előrejelzése alapján Magyarországon aköltségvetési hiány idén a GDP 2,9%, 2014-ben 3%, 2015-ben pedig 2,7%-a lesz. A következő években az államadósság és a munkanélküliség is csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor nő a foglalkoztatottság és folyamatosan gyorsul a gazdasági növekedés üteme. Az adócsökkentés és a rezsicsökkentés hatására pedig nő a lakosság elkölthető jövedelme, amely pozitívan hat a fogyasztás növekedésére.

Kiemelkedő siker, hogy az EB előrejelzése alapján hazánknak nem csak sikerült kikerülnie a gazdasági válságból, de a következő években számos területen – mint például a munkanélküliség, az államadósság vagy a gazdasági növekedés – az európai átlagtól jobban fog teljesíteni.

Bár a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt Magyarország súlyosan eladósodott, IMF-gyámság alá és a gazdasági és szociális összeomlás szélére került 2010-re, a Fidesz-KDNP kormány intézkedéseinek és a magyar polgárok erőfeszítéseinek köszönhetően az ország ismételten saját lábára állt: a pénzügyi helyzete stabilizálódott és ma már minden gazdasági mutatóban folyamatos javulás tapasztalható. Ennek egyik elismeréseként idén a Magyarország ellen 9 éve folytatott túlzottdeficit-eljárás is megszűnt, s így hazánk lekerült arról a szégyenpadról, ahová a Gyurcsány-Bajnai-kormányok korábban juttatták.

A Bizottság jelentése egyértelmű üzenet Európából: Magyarország ma jobban teljesít, mint korábban. Ez Magyarország és a magyar polgárok sikere.