Rendezvények

Az orosz társadalmat megfosztották a választás lehetőségétől!

Az orosz társadalmat megfosztották a választás lehetőségétől!

2022. december 01.

Helyszín:

Idő: 2022. december 01. |

Gyürk András az EP legutóbbi plenáris ülésén a decemberi 2-i oroszországi választásokkal kapcsolatban szólalt fel.

A témában sokadjára megnyilvánuló fideszes politikus az EP legutóbbi plenáris ülésén úgy fogalmazott, hogy a december 2-án lezajlott oroszországi választások aggodalommal tölthetnek el bennünket. Az EBESZ és az Európa Tanács azon megfigyelői, akik egyáltalán vízumot kaphattak, komoly visszaélésekről számoltak be – tette hozzá. A képviselő úgy vélekedett: a szavazást megelőzően a kormányzó erők mindent megtettek annak érdekében, hogy ellehetetlenítsék a velük szembehelyezkedő politikai mozgalmakat. "Törekvésük a demokrácia legfontosabb pillérétől, a választás szabadságától fosztotta meg az orosz társadalmat" – fogalmazott Gyürk András.  
 
Meggyőződésünk hogy Európa nem dughatja homokba a fejét az antidemokratikus folyamatokkal kapcsolatban – vélekedett a fiatal képviselő, majd hozzátette: a kormányzati stabilitás hangoztatása semmilyen körülmények között nem igazolhatja a véleménynyilvánítás és a választás szabadságának korlátozását. "Nem feledkezhetünk meg arról, hogy az az állam, amely határain belül az erő politikáját alkalmazza, a nemzetközi kapcsolatrendszerében sem riad majd vissza ettől" – hívta fel a figyelmet.
 
Gyürk András szerint az Európai Unió és Oroszország közötti elmélyült együttműködésnek nincs alternatívája. "A kétoldalú viszonynak ugyanakkor minden esetben az emberi jogok tiszteletben tartásán és a valódi kölcsönösségen kell alapulnia" – zárta beszédét a képviselő.