Rendezvények

Az EU nem lehet semleges a nyelvtörvény ügyében

Az EU nem lehet semleges a nyelvtörvény ügyében

2020. September 23.

Location:

Time: 2020. September 23. |

Az Európai Unió nem lehet tétlen, ha az európai értékek veszélyeztetéséről van szó – jelentette ki Gyürk András az Európai Parlament tegnapi, strasbourgi plenáris ülésén. A politikus napirend előtti felszólalásában utalt az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének határozatára, melynek értelmében a néppárti ifjak egyöntetűen elítélik a szlovák nyelvtörvényt és felszólítják a szlovák kormányt a jogszabály késedelem nélküli visszavonására.

A szlovákiai nyelvtörvény szeptember 1-jén életbe lépő módosításai alapján a kisebbségi nyelvek használata számos esetben büntethetővé válik Szlovákiában.  A képviselő erre vonatkozó nyilatkozatában az Unió felelősségének fontosságát hangsúlyozta: „Az Európai Unió téves úton jár ebben a kérdésben. Homokba dugja fejét és abban bízik: a vita majd csak nyugvópontra jut. Ki kell azonban jelentenünk, hogy ha az alapvető értékekről van szó, az EU nem helyezkedhet semleges álláspontra.”

A fideszes képviselő ezzel együtt felhívta az európai döntéshozók figyelmét az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének nyilatkozatára: „A néppárti fiatalok pár nappal ezelőtt egyöntetűen elítélték a szlovák nyelvtörvényt. Felszólították a szlovák kormányt: késedelem nélkül vonja vissza a módosításokat. A fiatalok helyesen úgy érveltek: a kisebbségek elnyomását semmilyen jogszabály nem teheti hivatalossá” – tette hozzá a politikus.

Gyürk András szerint az uniós intézményeknek a fiatalokhoz hasonló bátorsággal kell kiállniuk azon értékek mellett, amelyek megalapozták az európai integrációt. Ha az EU a szóvirágokat meghaladva aktívan fellép a kulturális sokszínűség és az egyenlő bánásmód ügyéért, akkor nemcsak jelene, hanem jövője is van.