Rendezvények

Az eredményes válságkezelés példája Magyarország

Az eredményes válságkezelés példája Magyarország

2023. június 04.

Helyszín:

Idő: 2023. június 04. |

A görög soros elnökség programjáról vitázott az Európai Parlament mai plenáris ülésén. Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője írásban beadott hozzászólásában felhívta a figyelmet: A szocialisták felelőtlen gazdaságpolitikájának köszönhetően Magyarország a göröghöz hasonló súlyos válságba került 2008-ra, amiből azonban határozott és innovatív lépésekkel képes volt kitörni. Ezen intézkedések és a magyar polgárok erőfeszítéseinek köszönhetően a költségvetés helyzete stabilizálódott, a munkanélküliség csökken és a gazdasági fejlődés beindult. Ezek a sikerek például szolgálhatnak az európai válságkezelésben.

 
„Magyarország polgárai elismerik a görög kormány erőfeszítéseit. Hazánk számára ugyanis nem ismeretlen a helyzet: 2009-ben Magyarország Görögországhoz hasonlóan rendkívül súlyos pénzügyi helyzetbe került, és az államcsőd elkerüléséhez a trojka mentőövére volt szükség. Mindkét országban a korábbi szocialista kormányok felelőtlen gazdaságpolitikája idézte elő a csődhelyzetet, és a néppárti kormányokra hárult a gazdaság rendbetételének hálátlan feladata”- hívta fel a figyelmet Gyürk András.
 
A fideszes EP-képviselő emlékeztetett: a 2010-ben hivatalba lepett Fidesz-kormány, szemben több eurozóna-tagországgal, semmiféle kedvezményt és haladékot nem kapott a deficitcél elérésére, ezért innovatív intézkedéseket kényszerült bevezetni. „A kockázat és az ellenállás nagy volt, de a kitartó munka meghozta az eredményeket: a költségvetési hiányt 3% alatt tartjuk, a foglalkoztatottak száma rekordszintre, 4 millió fölé emelkedett, csökken a munkanélküliség és szinte minden héten új termelő beruházásokról érkeznek bejelentések. A magyar gazdaság 2013-ban jóval az EU-átlag fölött növekedett és jók a kilátásaink az idei évre is” – jelentette ki Gyürk András.

„A magyar modell sikere azt bizonyítja, hogy a válságkezelés nem kizárólag ortodox módszerekkel lehetséges. A hiány és az államadósság mérséklése nem csupán a fizetések, a nyugdíjak, és más szociális transzferek visszavágása árán érhető el, hanem a gazdasági szereplők közteherviselésbe való bevonásán keresztül is” – zárta felszólalását a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, és eredményes elnökségi munkát kívánt a görög kormánynak.