Rendezvények

Az elnökség lehetőség hazánknak a bemutatkozásra

Az elnökség lehetőség hazánknak a bemutatkozásra

2022. szeptember 30.

Helyszín:

Idő: 2022. szeptember 30. |

A május 9-i Európa-nap alkalmából a Millenáris Parkban rendezett kétnapos rendezvénysorozat megnyitóján Győri Enikő államtitkár, Claus Sorensen kommunikációs főigazgató, Gyürk András európai parlamenti képviselő, Szűcs Tamás az Európai Bizottság magyarországi képviseletének a vezetője, valamint Bakos Piroska elnökségi szóvivő is részt vett.

Az Európai Unió egyik alapítója, Robert Schuman francia külügyminiszter, 1950-ben ezen a napon terjesztette elő az Európai Unió alapjait lefektető Európai Szén-és Acél Közösségre vonatkozó javaslatát, ami az első lépés volt az európai integráció felé. Budapest a Millenárison szerveztek idén családi napot a május 7-8-ai hétvégére, míg Brüsszelben, az európai intézmények székhelyén a Tanács, az Európai Parlament illetve a Bizottság várták színes programokkal az érdeklődőket.
 
A rendezvényen többek között Gyürk András európai parlamenti képviselő is felszólalt. A magyarok ezer éve azért küzdenek, hogy Európa "szerencsésebbik feléhez" tartozzanak – mondta a magyar néppárti képviselő. Hozzáfűzte: a rendszerváltozás lehetővé tette, hogy az ország az EU része legyen. Ugyanakkor a csatlakozás után sokan csalódottságot, fásultságot éreznek, talán mert túl hosszú ideig tartott a várakozás, többet reméltek a fordulattól, és a problémák nem oldódtak meg egyszerre. Mint kijelentette, az uniós tagság nem a cél, hanem eszköz a boldoguláshoz, lehetőség, amellyel élni kell.